Bolidens VD om gruvprojektet: ”Sämre än vi hoppats”

Boliden sänker prognosen för zinkhalten i Garpenberg. Samtidigt driver bolaget planer på att återöppna Lavergruvan i Älvsbyn, som kan bli en av Sveriges största koppargruvor.
Mikael Staffas, Bolidens vd
Gruvbolaget Bolidens VD Mikael Staffas. Foto: Christine Olsson / TT

Gruv- och metallbolaget Boliden har investerat betydande resurser i Garpenberggruvan, en av bolagets mest centrala zinktillgångar. Nu sänks prognosen för gruvans zinkhalt under 2025, från tidigare 3,3 % till 3,1 %.

“Det är sämre än vad vi hade hoppats på”, säger Bolidens VD Mikael Staffas till Afv.

“Det beror på att vissa zinkrika delar i den pågående restbrytningen tar längre tid att nå. Men vi kommer dit så småningom.”

De nedsänkta prognoserna innebär, med dagens metallpriser, minskade intäkter i hundramiljonersklassen.

Ser ljust på koppar

Utöver zink är en annan av Bolidens centrala tillgångar koppar.

“Vi är en av Europas största producenter av koppar. Det finns en tydlig trend mot ökad efterfrågan i takt med elektrifieringen.”

“Sedan är frågan hur mycket av det som redan är inräknat i priset.”

Är du oroad över Trumps kommande koppartullar på 50%?

“Den direkta påverkan på oss är noll”, säger Mikael Staffas.

“Vi har ingen försäljning till USA alls. Den indirekta påverkan är ju jättesvår att svara på. Jag tror du får hitta någon nationalekonom att svara på det.”

Vill återöppna gruva

Boliden vill även återstarta Lavergruvan utanför Älvsbyn. Efter regeringens och Högsta förvaltningsdomstolens avslag 2022 har projektet fått nytt liv genom en lagändring 2024.

Sedan juni 2025 ställer sig Länsstyrelsen i Norrbotten positiv till ansökan och betonar att behovet av strategiska metaller som koppar nu väger tyngre än miljöskälen.

Boliden har tidigare redovisat en antagen mineraltillgång på totalt 961 miljoner ton malm innehållande koppar, guld, silver och molybden.

“I den bästa av alla världar så har vi ett miljötillstånd 2029-2030. Men det är mycket som kan skjuta tidsprognosen ännu längre fram.”

Det tänkta gruvområdet omfattar 22 kvadratkilometer. Det innebär att Laver kan bli en av Sveriges största gruvor.

Utöver koppar innehåller området guld.

Tonar ned förväntningar

Trots att Länsstyrelsen ser ett stort värde i inhemsk gruvbrytning, och att EU driver samma linje genom Critical Raw Materials Act, menar Mikael Staffas att marknaden inte alltid kan bära nya projekt. Det problemet kvarstår även med snabbare tillståndsprocesser, särskilt på marknader för mindre och mer volatila råvaror.

“Det är inte nödvändigtvis något som är marknadsmässigt. Det kan behövas någon form av riskdelning,” säger han.

Som exempel lyfter han erfarenheten från telluriumbrytningen i Kankberg.

“För över 10 år sedan fattade vi ett beslut att bygga ut Tellurgruvan i Kankberg. Sedan rasade priserna på grund av en rad utvecklingar, bland annat kinesernas beteende”, säger Bolidens VD.

”Kunderna som finns kan vara väldigt positiva till att vi ska starta en gruva, men så fort det kommer något billigare från Kina köper de det istället.”

Läs mer: 

Bolidens rörelseresultatet sämre än väntat

Bolidens VD duckade gruvköpet: Inte lyckats räkna ihop Viscaria

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.