Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Verkstäder på framfart

2020-01-29 18:00

Atlas Copco har tagit över ledningen i Affärsvärldens femårsjämförelse.

Efter att klädhandlaren H&M var klar vinnare 2010 respektive 2015 har ledartröjan de senaste åren bytt ägare flera gånger. Hösten 2017, i nummer 37/2017, var exempelvis Nordea i topp, men flytten av huvudkontoret till Finland diskvalificerar numera banken. Och hösten 2018, i nummer 38/2018, var fordonskoncernen Volvo störst. Verkstadsbolaget Atlas Copco har klättrat uppåt i listan under varje femårsperiod bortsett från 1995–2000, då investerarna föredrog it-konsulter framför kompressorer. Bolagets topposition är ännu mer imponerande givet avknoppningen av gruvdelen Epiroc som återfinns längre ner.

Slående är att verkstadssektorn ökat sin andel av börsvärdet bland de 25 största bolagen till rekordhöga 37 procent. Stöd kommer från bland annat Sandviks comeback, Assa Abloys ständiga klättrande och Nibes entré på listan. En förlorare i sektorn är SKF som är farligt nära att åka ur. Underifrån, precis utanför listan, kommer bolag som mathandlaren Ica och fastighetsbolaget Balder.

Den stora förlorarsektorn är bankerna. För första gången är SEB störst och dessutom enda bank på topp tio. Investmentbolagen fortsätter däremot att öka sin andel trots att Stenbecksfärens Kinnevik ramlat ur. Framför allt har Investor ett riktigt starkt decennium i ryggen. Men även Lundbergs, Industrivärden och Latour bidrar, alla tre numera över 100-miljardersstrecket.

Private equity-koncernen EQT har hittills varit en börssuccé, upp nära 90 procent sedan börsintroduktionen i höstas. Börsvärdet på dryga 120 miljarder ger en 15:e plats på listan. Den största nykomlingen är emellertid SCA:s avknoppade hygienaffär Essity, som noterades sommaren 2017. Börsvärdet på 226 miljarder ger en åttondeplats.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom