Årets bästa börsdag

Börsen föll visserligen drygt 2 procent men för långsiktiga svenska investerare var idag fredag nog ändå årets klart bästa dag. Energiuppgörelsen är en avgörande pusselbit för att Sverige under kommande decennier ska kunna bibehålla konkurrenskraft och välstånd. Det är så glädjande att man blir sugen på att köpa mer aktier. Vi tecknar Academedia till Börsplus portfölj.
Årets bästa börsdag - 6648965e-df56-4979-8fa3-7ea1c89c586ffitcroph450q80upscaletruew800s42137aa86dac2ca74d1e1f038157b248570a3470

Breda politiska uppgörelser på viktiga politikområden ses ofta som en svensk paradgren. Århundradets skattereform och 1994 års pensionsuppgörelse är två exempel av den långsiktigt samhällsnyttiga sorten. Alliansregeringens migrationsuppgörelse med miljöpartiet 2011 är väl mer omtvistad men den har åtminstone satt djupa spår i samhället och ekonomin.

Frånvaron av en sammanhängande energipolitik har i decennier hängt över som ett stort hot mot Sverige som industriland. Med fredagens energiuppgörelse mellan regeringen och alliansen (minus liberalerna av någon anledning) så undanröjs detta hot. Det är verkligen en stor dag för Sverige av två skäl.

1. Dels för att industrin kan dra en lättnadens suck. Basindustrin är oerhört viktig för Sverige och utan en trovärdig energipolitik finns ingen möjlighet att göra långsiktiga investeringar.

2. Men också för att uppgörelsen ger lite hopp om framtiden beträffande andra samhällsutmaningar där våra folkvalda hittills visat sig chockerande oförmögna att göra något vettigt åt landets många krisområden (försvaret, skolan, migration, integration, bostäder, infrastruktur, you name it).

Tror vi att energiuppgörelsen har någon betydelse för vårt portföljbolag Studsvik? Egentligen inte. Men visst är det på marginalen positivt.

Några andra punkter från veckan som gått:

  • Rubriken på Börsplus analys från förra veckan var att Lauritz utropspris ligger för högt. Facit fick vi redan i torsdags då Lauritz tog tillbaka sin IPO till ritbordet för att återkomma med ett lägre pris. Utropspriset 19-21 kronor måste nog ner till klart under 15 kronor för att väcka ett bredare intresse.
  • Vad gäller Matse Holding så är vi rätt besvikna på att det visar sig att man släppt in en ny stor ägare (troligen tredje största) som förknippas med skumraskaffärer. Vi syfter på Prioritet Finans med ägaren Nils Wiberg. I riktade nyemissioner är det styrelsen som bestämmer vilka som ska bli ägare och att man då aktivt väljer en ägare som Prioritet Finans kan bara tolkas som antingen dåligt omdöme eller att styrelsen inte hade några bättre alternativ. Vi följer utvecklingen noga framöver.

Vad mer? När vi summerar veckan så ser vi en röd tråd i att det handlar om företagande i relation till den offentliga sektorn.

Tre av fyra analyser handlar om bolag som “lever på skattepengar”. Det fjärde bolaget är Comhem som i veckan förvärvade statliga Boxer.

ACADEMEDIA

Börsnoteringen är utan tvekan årets mest omtalade sett till den breda samhällsdebatten.

– 60 000 barn och ungdomar kommer att bli till salu på börsen i sommar. Det är helt horribelt, säger statsminister Stefan Löfven om saken.

Fakta är dock att det trots enskilda skräckexempel inte finns belägg för att friskolor som helhet skulle vara sämre än kommunala skolor. Snarast tvärtom. Och helt klart finns det möjlighet att driva skolor mycket mer effektivt än vad offentliga sektorn klarar av. Därför uppstår vinster för en aktör som Academedia. Vinster vi tycker man ska passa på att ta del av genom att teckna aktien. Deadline måndag.

NGS

Ännu ett bolag som lever på skattepengar. Eller annorlunda uttryckt: Ett bolag som lever på att utföra tjänster åt det offentliga på ett sätt som är bättre än alternativen. NGS är ett vårdbemanningsbolag som gått som en komet. Mycket drivet av att NGS är en uppskattad arbetsgivare medan Landstingen tvärtom är omvittnat dåliga arbetsgivare. Särskilt för dem som vill göra välbehövligt extra handtag. Tyvärr skymtas ingen uppryckning från Landstingen och det i sin tur innebär att efterfrågan kvarstår för aktörer som NGS. Finns det uppsida kvar i aktien? Ja, det tror vi.

COMHEM

Hur kan ett bolag med 14 miljarder i börsvärde bara ha cirka 1 procent svenskt privatkapital i ägarslistan? En delförklaring är helt klart att Comhem under lång tid byggt upp ett grundmurat rykte för usel kundhantering. Med köpet av Boxer belånar sig Comhem till taknocken och skulle vinsten hacka och de utländska institutionsägarna börja sälja så kan det bli en brutal slakt på Comhems aktie. Vi säger sälj.

– 500 000 familjer och hushåll har varit till salu av staten under våren, skulle man kunna säga för att travestera statsministerns citat om Academedia ovan.

FORMPIPE

Jag har personligen ett litet ägande i Formpipe sedan några år tillbaka. Avkastningen på aktierna har varit okej men verksamheten har förbålt svårt att lyfta så investeringen är en klar besvikelse så här långt. När Börsplus analysredaktör Daniel Svensson tittar på saken så identifierar han en rad negativa faktorer som förklarar varför det går så trögt för Formpipe. Jag har lärt mig mer om Formpipe och känner inget sug efter att öka innehavet på dagens nivåer. Läs även gärna fördjupningsanalysen om Formpipe.

Lyssna på #Sparpodden

Varje vecka är jag med i Sparpodden som ges ut av vår kommersiella partner Nordnet. Medskyldiga till Sparpodden är Nordnets Jocke Bornold och Eva Trouin och ett stående inslag är att vi försöker besvara alla bra lyssnarfrågor.

Vill du fråga något?
Mejla mig då på borsplus@svd.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Curasight