Börsplus köpråd: Här finns uppsidan i juni

Under maj hittade Börsplus flera nya intressanta köpkandidater bland småbolagen. Det syns tydligt när man granskar listan över de köpråd som har störst kurspotential enligt Börsplus antaganden.

Börsplus analyserar varje år hundratals olika bolag med syftet att hitta köpvärda aktier. Merparten av våra slutsatser, estimat och bedömningar samlar vi på en sida vi kallar för Uppsidan som endast är tillgänglig för dig som Börsplus-prenumerant.

I Uppsidan sammanställs alla analyser där vi haft en tydlig uppfattning om:

  1. Hur mycket bolaget tjänar på lite sikt, exempelvis 5 kronor per aktie.
  2. Vad som är en rimlig värdering av denna vinst, till exempel 15 gånger vinsten (p/e).
  3. Det kan alternativt handla om rörelseresultat eller omsättning relativt bolagsvärde (EV/Ebit eller EV/Sales) men p/e-tal är det kanske enklaste exemplet.

I detta exempel blir riktvärdet 75 kronor (5 x 15) och ovanpå det ska läggas utdelningar. Ihopbakat ger detta en uppsida eller avkastningspotential för aktien.

På vår webbplats Uppsidan kan du se hur denna värderingsövning faller ut i ett hundratal bolag som vi skrivit om. Där rankar vi också alla aktier efter deras avkastningspotential.

Varje månad kikar vi lite närmre på denna topplista för att se vilka aktier som har störst avkastningspotential just nu. Startpunkten blir de aktier där Börsplus också satt köpråd. (Vill du läsa mer om någon särskild aktie hittar du som alltid länkar till alla våra analyser i Analysarkivet).

Så här ser toppen av listan ut för tillfället:

Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Envirologic 54 113% Tillväxt
Moberg Pharma 535 82% Tillväxt + p/s-tal
Consilium 620 75% Ökad marginal
DistIT 475 63% Ökad marginal
BIMobject 1 686 58% Intäktstillväxt
Net Gaming 713 57% Kassaflöde + ökat p/e
24Sevenoffice 338 57% Intäktstillväxt
Resurs Bank 11 010 56% Tillväxt + utdelning
Duroc 800 53% Ökad marginal
Mekonomen 4 452 46% Ökad marginal + utdelning
Uppsida=aktuell kurs 4/62018 jämfört med Börsplus riktvärde (inklusive utdelningar) enligt senaste analys

Under maj var det en del förändringar på topplistan. Vi sänkte rådet på Björn Borg efter en genuint svag rapport varför den aktien fick lämna listan.

En handfull andra aktier lämnade efter att kursuppgång reducerat potentialen, bland andra Rovio vars aktie verkar sympati-stiga med börsens andra spelpapper.

Fem nya bolag nosade vi upp under månaden och ett är det med just nu störst potential alla kategorier – Spotlight-bolaget Envirologic. Växer bolaget som vi tror (rejält mycket) så är avkastningspotential även med en måttfull multipel (EV/Ebit 10) mer än 100 procent.

Envirologic tillverkar ”robotar” som tvättar svinstallar och har fått mycket lovande orders. Med ett börsvärde på 45 Mkr seglar bolaget långt under radarn för de större kapitalförvaltarna vilket är en förklaring till att värderingen är låg.

En aktie som många bränt sig på är Moberg Pharma Ihop med en inte alldeles obefogad oro för nyemission förklarar det kanske att aktien inte värderas särskilt högt? Q1-rapporten var ett tydligt steg framåt. När vd nu talar om 80 procents sannolikhet för att bolagets forskningsprojekt ska falla väl ut verkar ingen fästa någon vikt vid det.

Moberg-aktien är riskabel men uppsidan är stor och vi valde att damma av vårt gamla köpråd och ta in aktien i Börsplus portfölj under maj.

BIM Object har också kvalat in på listan efter att aktien föll tillbaka som följd av en kvartalsrapport som ogillades på börsen. Här tycker vi att börsen missar lite av plattformspotentialen som kan anas i bolaget.

Men visst är informationsgivningen allt annat än förstklassig. Det går dock relativt lätt att ordna och så länge användarbas och intäkter växer okej lever hoppet om en ny svensk enhörning. Läs mer här.

Duroc och Mekonomen var de andra nya namnen på listan. Detta är två rätt konventionella turn-around-case. Tecken på att lönsamheten (rörelsemarginalen) pekar åt rätt håll bör belönas med fin uppgång. Vi noterar (se confirmation bias) att de duktiga förvaltarna på Didner & Gerge köpt mycket Mekonomen under maj.

Resurs Bank fortsätter att vara det enda storbolaget (+10 miljarder i börsvärde) på topplistan. Får Börsplus rätt om vinstutvecklingen och börsen värderar bolaget till p/e 12 så är uppsidan 56 procent i aktien. Men så har det sett ut ett tag utan att någon uppvärdering sker.

Nu noterar vi att insiders börjat köpa aktier i rejäla skopor. Familjen Bengtsson (SIBA-ägarna) köpte för 25 Mkr i maj. Även styrelseordföranden ökade sitt innehav. Aktiekursen ligger dock kvar kring 55 kr.

På konsensus köper man nu Resurs för p/e 9 på nästa års vinst och får 6,2 procent i direktavkastning. Och detta är ett växande företag vars vinst spås stiga 8 procent i år.

Det finns exempel på när börsen är extra smart och vägrar bry sig om ultra-låga p/e-tal och hög direktavkastning och med rätta skyr aktier för att en kris väntar bakom hörnen. Bostadsutvecklarna är ett bra exempel på det. Kanske även nischbankerna? Möjligen. Men snart bör det väl i så fall komma rejäla kristecken och vi ser inga tydliga i Resurs i alla fall. Inte insiders heller, alltså.

Resurs är alltså det enda storbolaget på topplistan som annars helt domineras av osäkra småbolag. För att botanisera bland lite mer stabila pjäser brukar vi också ta en titt bland storbolagen (+10 miljarder börsvärde) och vilka bland dem som har största uppsidan.

Detta är storbolag som Börsplus har köpråd på:

Bolag Börsvärde (mdr) Uppsida Värdedrivare
Resurs Bank 11 010 56% Tillväxt + utdelning
Attendo 13 178 42% Tillväxt
SEB 175 889 41% Utdelning + ökat p/e
Starbucks 84 007 31% Tillväxt
Indutrade 25 929 28% Tillväxt
NCC B 17 453 24% Förbättrad marginal
Amazon 801 071 20% Tillväxt
Activision Blizzard 54 149 20% Tillväxt
Electronic Arts 40 987 19% Förbättrad marginal
Bravida 14 141 12% Kassaflöde + ökat p/e

Här har inte så mycket hänt sedan sist. THQ Nordic har lämnat listan efter en uppgång på 35 procent (!) efter bolagets rapport och kapitalmarknadsdag.

Bravida är ny på listan men börjar närma sig vårt riktvärde vilket krympt uppsidan. Att insiders varit i säljtagen i installationsbolaget prövar övertygelsen.

En observation är att det går hyggligt lätt att se värde i de stora amerikanska speljättarna EA och Activision medan man måste svälja rejält höga värderingarför att äga de svenska bidragen till sektorn som Paradox Interactive eller THQ Nordic.

Visst är amerikanarna tjänstemannastyrda kolosser vars kreativa förmåga kan ifrågasättas. Men de ruvar på starka varumärken som genererat stabila intäkter i 10-talet år och värderas inte särskilt högt relativt sett. EA och Activision värderas till 17-19 gånger rörelsevinsten 2019 mot 27 gånger för Paradox och 19 för THQ.

Kanske en idé för den som inte räds en förstärkning av kronan i närtid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.