Afv-portföljen Analys
Börsplus portfölj: Februari gav god fångst i rapportfloden

Den fina februarimånaden innebär att portföljen nu ökat 12 procent sedan årsskiftet. Därmed har den återhämtat tappet mot index från början av 2019. OMXS30 är nämligen också upp 12 procent hittills i år.
Givet att en stor portion av vår portföljen varit investerad i ränteliknande tillgångar, som Akelius-preffen, känns detta som en framgång.
Månadens bästa aktier var:
- Medistim +39%
- Moberg Pharma +39%
- Nyfosa +10%
Men som vanligt fanns också sänken:
- Net Gaming -15%
- Mekonomen -6%
- Securitas -3% (sedan inköp 22 februari)
Månadens transaktioner blev:
- Försäljning av fordonspositionen i Autoliv och Bulten med förluster på 15 respektive 14 procent.
- Försäljning av Eniro konvertibellån. Investeringen gick jämnt ut.
- Inköp av Securitas, Doro och ökning i Ework. Detta kommenterades här.
Förlusten i fordonsbranschen smärtar förstås även om vi tidigare gjort en massiv vinst i Autoliv. En grundfråga är hur mycket man bör betala för tillväxt i en mogen och pressad bransch som fordonsindustrin.
Både Bulten och Autoliv har säkrat stora order som bäddar för rejäl tillväxt kommande år. Normalt sett borde det vara värt en värderingspremie. Men boksluten antyder att det inte är lätt att konvertera dessa order till stigande vinster.
Det krävs dyra, kundunika anpassningar för att leverera de nya volymerna. Eventuell friktion i form av råvaruprisökningar och liknande får leverantörerna äta upp själva. Det antyder att det inte är tillväxten, utan branschtillhörigheten som är det man bör fästa vikt vid för dessa bolag/aktier.
Men möjligen övertolkar vi de svaga kvartalsresultaten i Autoliv och Bulten. Kanske är de bara en effekt av tillfälligt låg och ojämn bilproduktion i världen? Autoliv-aktien har återhämtat sig lite efter att vi sålt. Dock inte Bulten.
Överlag var ändå rapportperioden en succé för portföljen. Portföljen steg 6,9 procent i februari mot 3,8 procent för index.
Kindred, Byggpartner, Moberg Pharma, Nyfosa och Ework steg alla mer än index efter att ha rapporterat sina bokslut. Flera av rapporterna har vi kommenterat i analyser (se länkar här intill) och genomgående tror vi att aktierna har mer att ge. I Ework har vi som sagt också utökat positionen kring 84 kr.
Den riktiga rökaren svarade norska Medistim för. Aktien steg 39 procent under februari tack vare ett bokslut där tillväxten i Q4 var mycket högre än tidigare under året. Extra bra var att intäkterna i USA ökade starkt, 41 procent. Detta är en viktig, långsiktig tillväxtdrivare i Medistim.
Bolaget säljer en utrustning för kvalitetssäkring vid bypass-operationer. Den är standard i Norden där kring 70 procent av alla operationer sker med Medistim. I USA är samma siffra bara 20-25 procent men Medistim hävdar att acceptansen ökar och att penetrationen på sikt ska bli lika god där som i Norden. Eftersom USA är en jättemarknad så innebär detta stor potential. Utvecklingen i Q4 gav helt klart stöd för den här bilden.
Moberg Pharma gick också urstarkt i februari men här var bakgrunden mer att företaget sålde sin kommersiella verksamhet till ett bra pris än att vinstutvecklingen var slående bra. Kvar i Moberg är nu är en forskningsportfölj, som ser tämligen undervärderad ut, samt en stor kassa på 43–45 kr/aktie som ska delas ut till hösten.
Vad är det som inte fungerar då? Mekonomen och Net Gaming.
Mekonomen följde upp sin vinstvarning tidigare i år med slopad utdelning och märkligt svaga siffror för den stora, förvärvade, verksamheten i Danmark. Bolaget har tidigare kört i diket på egen hand i Danmark. Har de nu lyckats köpa en vad som visar sig vara ett vrak på samma ställe? Det kan man undra. Men vi tror inte det.
När siffrorna synas lite närmare lutar vi åt att svagheten kan förklaras med att marknaden generellt sett varit dålig. Lägg till att aktien är genuint hatad, billig och att insiders köper. Då känns det fel att sälja här. Vi hoppas att nästa datapunkt från bolaget är positiv vilket borde ge ett lättnadslyft.
Net Gaming tittade vi på i samband med rapporten och landade i att behålla köprådet och aktien i portföljen. Men det börjar bli klart otillfredställande att inte riktigt förstå varför aktien värderas så lågt. Vi får det till EV/Ebit 7,5 här och nu för ett bolag som växer 10-15 procent för egen maskin. Var hittar man sådana siffror på dagens börs? Finns det något fel här som vi inte ser?
I diagrammet nedan finns en aktuell bild av hur Börsplus portfölj ser ut för stunden.
Efter månadens inköp är kassan nere på 3,7 procent och portföljen alltså nästan fullinvesterad för första gången sedan starten i slutet av 2015. Vän av ordning undrar kanske varför vi tagit en så offensiv ställning samtidigt som börsen rusat till allt högre höjder. Men lugn. En närmare titt avslöjar att portföljen fortsätter att vara ungefär lika tråkdefensiv som vanligt.
Den är kliniskt ren från cykliska aktier. Det ligger en implicit kassa i Ahlsell som vi väntar oss att få under mars. Moberg Pharma består i praktiken till mer än hälften av kassa som ska delas ut till hösten. Dessutom är Akelius Preff normalt sett en stabil pjäs även i händelse av börsras. Detta summerar till att 23 procent av tillgångarna är kassaliknande vilket ger mycket möjligheter för framtida köp.
Egentligen har detta inte varit något vinnande upplägg för portföljen hittills utan vi har haft en viss ”cash drag” och skulle tjänat på att vara fullinvesterade. Samtidigt innebär mycket kassa en trygghet som gör att man vågar sig på lite mer spekulativa innehav. Det gick bra under februari. Vi hoppas det fortsätter i samma stil framöver.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.