Genesis IT: Rikt på både substans och osäkerhet

Genesis IT är troligen ett av börsens billigaste bolag men det är inte helt utan anledning. Tillväxten har helt stannat av samtidigt som omförhandlingen med den största kunden XL-Bygg skapar stor osäkerhet.
Genesis IT: Rikt på både substans och osäkerhet - Genesis IT
XL-Bygg Luleås affär i Notviken. XL-Bygg Luleå ägs av Stenvalls trä som också är huvudägare i Genesis IT.
Genesis IT
Börskurs: 13,50 kr Antal aktier: 10,0 m
Börsvärde: 134 Mkr Nettokassa: 77 Mkr
VD: Tommy Flink Styrelseordförande: Anna Flink

Genesis IT (13,50 kr) är en leverantör av molnbaserade affärssystem och tjänster. Målgruppen är bolag med ett spritt butiksnät och då framförallt sådana med fristående handlare.

Bolaget grundades 1998 av Tommy Flink som sitter kvar som Vd idag. Bolaget har 35 anställda uppdelat mellan huvudkontoret i Luleå och en avdelning i Stockholm.

Av beskrivningen företaget själva ger är dom lite av en IT-generalist men det absolut centrala här är det egenutvecklade molnbaserade affärssystemet iFenix.

På tre år har bolagets aktiekurs fått sig en rejäl törn. Börsvärdet är nu bara en fjärdedel av vad det var vid vår senaste analys 2017.

Börsplus huvudscenario 2019 2020E 2021E 2022E
Omsättning 88 83 82 82
 – Tillväxt -0,7% -5,0% -2,0% 0,0%
Rörelseresultat 22 17 18 18
 – Rörelsemarginal 25,1% 20,0% 22,0% 22,0%
Resultat efter skatt 18 13 14 14
Vinst per aktie 1,80 1,27 1,37 1,37
Utdelning per aktie 0,58 0,60 0,60 0,60
Direktavkastning 4,3% 4,4% 4,4% 4,4%
Avkastning på eget kapital 15% 10% 10% 9%
Operativt kapital/omsättning 57% 55% 55% 58%
Nettoskuld/EBIT -3,5 -5,6 -5,7 -6,0
P/E 7,5 10,6 9,9 9,9
EV/EBIT 2,6 3,5 3,2 3,2
EV/Sales 0,7 0,7 0,7 0,7

Intäktsmodellen är baserad på abonnemangsavgifter vars storlek beror på omfattningen av funktioner, leverans samt implementation. Man vet dock inget om hur många användare och kunder som iFenix har. Informationen som företaget ger är väldigt begränsad vilket försvårar en analys på avgörande sätt.

Mer om iFenix

Detta är ett modernt webbaserat affärssystem som Genesis började utveckla 2011 på basis av en tidigare produkt. Lansering skedde 2014. Utvecklingsarbetet gjordes i samverkan med Byggtrygg (XL Bygg) som önskade ett bra IT-stöd för sin kedjestruktur omfattande mer än 80 butiker över hela landet.

En bärande tanke bakom iFenix är att systemet ska passa kunder med en kedjestruktur eller ett stort butiksnät. En sådan struktur ställer extra krav på funktioner för samordning kring till exempel sortiments- och prishantering. Systemet är också byggt så att butiken kan sköta all IT med iFenix, alltså även ordinära funktioner som e-post och sin webbsida. Detta för att minska behovet av att många olika leverantörer måste blandas in för att få IT:n att fungera.

En stor del av framgången som Genesis haft med iFenix har varit knytet till storkunden i form av XL-Bygg-kedjan med cirka 80 butiker över hela landet och till träindustrikoncernen Stenvalls Trä.

Både dessa företag är knutna till Genesis på flera sätt. Till att börja med är Stenvalls trä majoritetsägare och äger cirka 60 procent av de utestående aktierna i Genesis. Genesis Vd Tommy Flink är också gift med styrelseordförande Anna Flink. Anna Flink är också storägare i Stenvalls Trä där hon sitter som styrelseordförande.

Utöver detta är också Stenvalls Trä delägare i XL-Bygg-kedjan. Stenvalls trä äger nio av cirka 80 butiker. XL-Bygg har också varit storägare i Genesis men har under det gånga året sålt av sitt innehav på dryga 10 procent.

En annan nämnvärd kund till Genesis är Max Garden som man har avtal med fram tills 2022. Inom ramen för detta avtal installeras nu iFenix i två butiker i kedjan Hjulmästaren där driftstart är i början av 2020.

Genesis har haft ett rejält lyft i omsättning och resultat sedan 2012-13. Detta sammanfaller väl med att affärssystemet iFenix lanserades och att XL-Bygg kom in som storkund.

Tillväxten har däremot helt stannat av den senaste tiden. Detta har också haft stora effekter på aktiekursen som rasat rejält sedan 2016/2017. Lönsamheten har däremot varit kvar på stabila höga nivåer. Under 2019 växte företaget ingenting och rörelsemarginalen (Ebit) uppgick till 25 procent.

De viktigaste frågorna här blir vad man tror om bolagets kärnprodukt iFenix och ägarstyrningen.

Som aktieägare i Genesis kan vi lugnt säga att man sitter i baksätet. Familjen Stenvall tillsammans med Vd Tomas Flink kontrollerar bolaget. Det har tidvis tagit sig uttryck i en kapitalallokering med tveksamma inslag som utlåning till huvudägaren och ovilja att betala utdelning. Det senare har dock ändrat sig på senare tid. 2017 började Genesis med dela ut cirka en fjärdedel av resultatet varje år. I år är direktavkastningen cirka 4,5 procent.

Balansräkningen är trots det nästan onödigt stark. IT-bolaget har en nettokassa per årsskiftet på 77 Mkr och äger en fastighet bokförd till 45 Mkr. Detta att jämföra med ett marknadsvärde om 134 Mkr.

Att bedöma hur pass bra och konkurrenskraftigt affärssystemet iFenix är svårt. iFenix ska vara lämpligt för alla kunder med kedjestruktur som vill ha kontroll över sina IT-kostnader. Bolaget har senaste åren haft svårt att sälja in produkten till nya kunder. Vi antar att XL-Bygg och Stenvalls trä står för en väldigt stor del av Genesis intäkter. Närmare upplysningar om storkundsberoende ger dock inte bolaget vilket skapar en stor osäkerhet. Man undrar om de nära kopplingarna mellan Genesis och bolagets storkunder har gjort att iFenix valts som system på grund av svågerpolitik och inte på grund av att det är de mest prisvärda affärssystemet.

Kopplingarna mellan ägare och kunder (Stenvalls och XL-Bygg) luckras nu delvis upp. XL-Bygg har under senaste två åren minskat deras ägande stegvis i Genesis till att nu vara nästintill obefintligt. Under mitten av 2019 blev även XL-Bygg Sverige uppköpta av det norska Mestergruppen AS.

Avtalet med Genesis absolut största kund XL-Bygg sträcker sig fram tills årsskiftet 2020/2021. Nu ska man vara i förhandlingar om ett nytt avtal. Mycket har hänt sedan förra avtalet förhandlades fram. XL-Bygg är nu betydligt ”längre” ifrån både Stenvalls men framförallt Genesis. Risken finns att Mestergruppen AS föredrar något annat affärssystem som de har erfarenhet av från deras andra portföljbolag.

Vad resultatet av detta blir är svårt att säga. Det vi kan konstatera är att Genesis är i ett betydligt sämre förhandlingsläge än förra gången man satte sig vid förhandlingsbordet med XL-Bygg.

Huvudscenario

I vårt huvudscenario lutar vi ändå mot att kontraktet med XL-Bygg förnyas men inte utökas. Vi ser detta som mer troligt än att XL-Bygg byter affärssystem i sina butiker.

Vi ser Genesis IT som relativt motståndskraftiga mot effekterna av Corona. Detta då deras affärssystem säljs som abonnemang samtidigt som affärssystem är något som Genesis kunder inte klarar sig utan. Risken finns för konkurser i kundledet, men byggvaruhandeln där största andelen av Genesis kunder finns verkar hittills ha klarat sig bra. För Genesis egen del ger en kolossal nettokassa trygghet.

  • Tillväxt: Tillväxtmöjligheterna framåt ser vi som begränsade. Vi räknar knappt med någon tillväxt alls i vårt huvudscenario.
  • Lönsamhet: Lönsamheten väntar vi fortsatt vara god så länge XL-Bygg behålls som kund. Att lönsamheten i XL-Bygg affären sänks lite är troligt då avtalet omförhandlas. Vi räknar med en något lägre rörelsemarginal (Ebit) om 22 procent.
  • Värdering: Bolaget värderas just nu till ungefär 90 procent av bolagets nettokassa plus bokförda värdet på fastigheten. Marknadens misstro är tydlig. I termer av vinstvärdering så ligger det på 3 gånger rörelseresultatet.

Uppsidan i vårt huvudscenario blir drygt 42 procent givet en multipel på 4 gånger rörelsevinsten.

  • Positivt scenario: I ett positivt scenario väljer XL-Bygg att utöka sitt kontrakt med Genesis. Utöver detta så implementeras även affärssystemet i de 90 st Mestergruppen ägda XL-Bygg butikerna i Norge.
  • Negativt scenario: Det negativa scenariot blir ganska uppenbart här. XL-Bygg förnyar ej med Genesis. Detta skulle också vara ett negativt signalvärde för affärssystemets konkurrenskraft. Detta scenario är väldigt mörkt målat då det skulle innebära att Genesis skulle handlas väl under sitt egna substansvärde.

Börsplus slutsats

Genesis IT har en historik av hög lönsamhet och tillväxt men framtiden är allt annat än skrivit i sten. Orosmomenten är många. Två saker krävs för att man ska vilja investera i Genesis idag. Det ena är en tilltro till ledningen och storägaren Stenvalls trä. Det andra är en tro att bolaget kommer behålla XL-Bygg som kund.

Ledningen agerande går ifrågasätta på vissa punkter men det är inte där vi faller. Vår oro för vad som skulle hända om Genesis förlorar den viktiga kunden XL-Bygg blir den avgörande faktorn här. Vi vet inte hur stor kund XL-bygg är men vi tänker oss minst en fjärdedel av omsättningen. Det är inte omöjligt att det är betydligt mer än så då Genesis inte ger några indikationer alls på storleken. Utfallet i omförhandlingen som nu görs är osäkert och binärt. Genesis ser ut som börsens kanske billigaste bolag men vi stannar i ett neutralt råd för aktien.

Tio största ägare i Genesis IT Värde (Mkr) Kapital Röster
Stenvalls Trä Aktiebolag 80 61,0% 61,0%
Monitor Erp System AB 10 7,5% 7,5%
Avanza Pension 7 5,4% 5,4%
Jens Kristian Jepsen 6 4,8% 4,8%
Jan Lundmark 4 3,2% 3,2%
Patrik Liljegren 3 2,5% 2,5%
XL-BYGG 2 1,3% 1,3%
Alcur Fonder 1 0,9% 0,9%
Nordnet Pensionsförsäkring 1 0,6% 0,6%
Ola Knutsson 1 0,5% 0,5%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF