Portföljer: Norskt tillskott

Nokia har gått bra i portföljen i år och fick extra fart av Ericssons starka bokslut. Nu byter vi den aktien mot ett tillväxtcase inom medicinteknik. I Buy&Hold-portföljen är det dags att fylla på med inte mindre än tre nya innehav.
Portföljer: Norskt tillskott - 85847c7e-19f0-4881-a685-02846b4569e4fitcroph450q80upscaletruew800sf67ecced5fb9eaec1efdf979e4b6832f74f68e78

Börsplus Portfölj. Det har studsat upp ordentligt på börsen hittills under januari. Börsplus portfölj har inte riktigt hängt med index (Mekonomen…) men är ändå plus 3,9 procent sedan årsskiftet.

Det lär dock krävas en riktigt stark spurt för att hinna ikapp index, upp 5,9 procent, innan januari är över. Vi sammanfattar månaden senare i veckan.

Här och nu trimmar vi portföljen genom ett byte.

Nokia säljs för 5,66 euro. Aktien gav en avkastning på drygt 25 procent under sin tid i portföljen. Nokia är fortfarande inte en särskilt dyr aktie varken absolut sett (EV/Ebit 9 på 2020-prognos) eller relativt till exempel Ericsson, men det är tveksamt om det ändras givet svag tillväxt och återkommande stora omstruktureringskostnader.

Kursen är nu nära riktvärdet från senaste analysen.

Ny i portföljen blir istället det norska medicinteknikföretaget Medistim. Vi köper 140 aktier för 68,60 NOK/st.

Detta är ett bolag som är ledande i sin nisch, har goda tillväxtmöjligheter men har under 2018 varit i en svacka rent tillväxtmässigt. Som vi skissade på i förra veckans analys finns flera möjligheter till att tillväxttrenden vänder till det bättre och då kan aktien värderas upp en bra bit.

Buy&Hold-portföljen. Den här portföljen drogs igång vid årsskiftet 2018/2019 och fylls successivt på med en post (ca 1000 kr) i alla aktier som får köpråd av Börsplus. Tanken är att portföljen över tid ska ge en bild av hur lyckade Börsplus råd är.

Precis som börsen har portföljen haft en pigg start på året och gått upp 4,5 procent. Antalet innehav är 27.

Eftersom vi hela tiden fyller på med nya innehav påverkas basen i avkastningsberäkningen och det är först efter en lite längre tid som vi kan börja se stabila trender i avkastningen.

Nu har vi samlat ihop våra råd under de senaste två veckorna och funnit tre helt nya köpråd på aktier som därmed ska in i Buy&Hold-portföljen. Dessa är:

  • Medistim (69 norska kr).
  • ISS (192 danska kr).
  • Polygiene (6,30 kr).

Cirka 1000 kr investeras i respektive bolag. Mer om filosofin bakom Buy&Hold-portföljen finns i denna krönika. Portföljen kan följas på Shareville.

Om Börsplus portföljer

Börsplus portfölj startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Börsplus Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Börsplus. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.