Proffsplåster för 27 miljarder är inget hälsotecken för SCA

Hygien- och skogskoncernen SCA köper tyska plåsterproducenten BSN för cirka p/e 20. Om SCA har en rationell styrelse så innebär prioriteringen att lägga 27 miljarder kronor på BSN att man har rätt skrala möjligheter att skapa värde på annat håll. SCA-aktien har backat sedan Börsplus gav ett säljråd i somras. BSN ändrar inte på den slutsatsen.
Proffsplåster för 27 miljarder är inget hälsotecken för SCA - 21ec750d-20d9-4456-8f5b-33d27c6a629dfitcroph450q80upscaletruew800sc071e4fcea05cd6dc920a04dcce7e7dd6523d178

BSN Medicals mest kända produkt är häfttejpen Leukoplast men man äger även en lång rad andra varumärken inom sårvård, kompression, bandage med mera. Ordet ”plåster” är alltså lite missvisande men den röda tråden är absolut ”plåsternära” produkter och då primärt till kunder inom vården.

SCA förvärvar BSN för cirka 27 miljarder kronor, motsvarande cirka 3 gånger omsättningen eller 20 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit). I detta ligger visserligen en hygglig andel förvärvsrelaterade avskrivningar. Räknar man med fulla synergier och före avskrivningar så får vi priset till 12 gånger ebitda.

Marknaden växer med 4 procent årligen och tror man BSN växer i samma takt så kan man nog med ett nödrop räkna hem förvärvet.

SCA:s finansdirektör Fredrik Rystedt säger till SvD Börsplus att förvärvet klarar SCA:s interna avkastningskrav, som dock inte är offentligt. Det kan nog stämma men det måste rimligen vara på gärdsgården. Eller så har SCA ett oroväckande lågt avkastningskrav.

Den industriella logiken kan beskrivas som visionär eller långsökt, beroende på vilken människotyp man är. Börsplus lutar åt långsökt.

– Vår inkontinensverksamhet, med det
globalt ledande varumärket TENA, delar samma positiva
marknadsegenskaper, kundbas och försäljningskanaler som BSN Medical,
vilket möjliggör snabbare tillväxt genom korsvis försäljning
, säger
Magnus Groth, vd för SCA och fortsätter:

– Samtidigt kommer BSN medical att gynnas av såväl SCAs starka närvaro inom
vårdsektorn och detaljhandeln, som vår omfattande kunskap inom
varumärkesbyggande och fokus på digitalisering.

Vår fria och lite elaka översättning och kommentar på detta lyder:

1. ”Samma personer som köper inkontinensskydd köper ibland också häfttejp, tryckbandage och liknande.” Känns inte jätteövertygande och synergierna anges också till pluttiga 1 procent av köpeskillingen.

2. ”SCA kan lära ut digitalisering till BSN.” Verkar lite krystat att motivera en investering på 27 miljarder med att man kan föra över lite tips på digital marknadsföring och annat till det köpta bolaget.

3. ”SCA får med BSN in en fot på ”medicinteknik”. Varför har det ett egenvärde? Det hela luktar rätt mycket konsultrapport och IR-spinn.

SCA beskriver BSN som en plattform för fortsatt tillväxt inom medicinteknik. Men återigen, varför har det ett egenvärde?

Tolkningen vi gör är att SCA:s styrelse nu har bränt av i princip allt torrt krut på att köpa BSN. Efter förvärvet blir nettoskulden cirka 61 miljarder kronor att jämföra med en intjäningsförmåga på kanske 14 miljarder kronor. Det motsvarar 4,4 gånger rörelseresultatet (ebit). Utan förvärvet hade SCA haft mycket större frihetsgrader och lägre finansiell risk.

Börsplus pekade ut SCA som en säljvärd aktie i samband med att koncernuppdelningen mellan hygien och skog presenterades i somras. Sedan dess är börsen upp cirka 10 procent medan SCA ligger på minus, även inräknat dagens svårbegripliga lilla kursskutt.

Vi får det till att SCA handlas runt p/e 20 på nästa års vinst. Det är en hög värdering för ett bolag med räntekänsliga skogstillgångar som viktigaste tillgångspost och toalett/hushålls-papper som största intäktspost.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF