Uppföljning: Värdefällor och vältajmade säljråd

Överlag går Börsplus köpråd klart bättre än börsen men för ett år sedan hamnade vi snett i ett par optiskt sett billiga aktier, så kallade värdefällor - NGS Group, Icta och till viss del även Image Systems. Rådet på Insplanet blev lite bättre. Bäst blev råden att sälja Hexagon och Zaplox. Vi analyserade även Mobiplus, Getinge och Omnicar.
Uppföljning: Värdefällor och vältajmade säljråd - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 4 till 17 juni 2017

Hexagon −12% (Sälj)

Ett ganska lyckat råd. Aktien gjorde en tjurrusning på uppköpsrykten som Börsplus bedömde som osannolika. Åtminstone på kort sikt och/eller med relevant premie. Mycket riktigt svalnade uppköpsryktena och värderingen föll tillbaka. Börsplus tog bort säljrådet efter en nedgång på 12 procent till 388 kronor på ett par månader. Det var tur att vi tog bort säljrådet för därefter har Hexagon vänt upp och handlas nu runt 500 kronor.

Zaplox −9% (Sälj)

Ett intressant case på många sätt. Börsplus ogillade skarpt informationsgivningen från Zaplox och landade i en negativ slutsats. Kanske var vi aningen hårda mot bolaget. Zaplox har faktiskt levererat en hel del goda nyheter det gångna året. Förlusterna fortsätter dock och aktien har åkt berg och dalbana men är ändå en dålig affär för de som inte sålde för ett år sedan.

NGS Group -24% (Köp)

Antalet stabila små bemanningsbolag minskar i rask takt. Efter vinstraset inom NGS är det väl bara SJR kvar? Vi visste att konkurrensfördelarna inom sektorn är små men litade till att NGS starka historik, både av bra vinst och förvärv, indikerade en slags ”duktighet” hos ledningen som skulle vända bolaget. De negativa trenderna har ändå bestått. Ledningens motdrag att förvärva inom rekrytering har hittills inte täppt till vinsthålen från vårdsidan och börjar se smått misslyckade ut.

Image Systems -5% (Köp)

En typ av turn-around-bolag som blir väldigt bra om ledningen lyckas vända det. Hög andel mjukvaruförsäljning betyder potentiellt sett höga marginaler. Lägg låg värdering ovanpå det och aktien lockar. Men vändningen uteblev. Nu försöker sig bolaget på ett större förvärv istället.

Insplanet +3% (Köp)

Försäkringsmäklare på nätet. ”Återinvesterade” en stor del av intäkterna i marknadsföring vilket sänkte de redovisade vinstsiffrorna markant. När väl investeringsfasen var över skulle belöningen komma, tänkte vi oss. Bolaget har dock fortsatt att satsa utan att indikationerna på framgång i form av hög tillväxt är jätteövertygande. Vi valde att släppa köprådet under resans gång.

Getinge −32% (Neutral)

VI upprepade den neutrala hållningen när Getinge föreslog fjolårets nyemission. Att låsas som det regnar och hämta in nya pengar är ingen plan för att vända ett bolag i Getinges sits, ansåg vi.

Icta −16% (Köp)

Allt sämre lönsamhet och hög skuldsättning gjorde Icta till en klassisk värdefälla. Vi slopade köprådet i september och undvek den värsta kollapsen.

Sensys Gatso +64% (Neutral)

Än har det inte vänt för bolaget men aktien har lyft delvis på förhoppningar om en återhämtning på marknaden och möjligheten till ett genombrott i Japan.

Omnicar +60% (Neutral)

Efter att ha fått en flygande start med flera nya affärer och kunder har aktien halverats sedan hösten. Senaste kvartalet föll omsättningen och förlusten växte kraftigt.

Mobiplus −20% (Neutral)

När vi analyserade nynoterade Mobiplus var vi lite lätt positiva men landade i ett neutralt råd. Vi gillade entreprenörsdrivet, den modesta prislappen och profilen med intäkter och möjlighet till lönsam tillväxt. Bolaget har dock inte levererat enligt plan och istället tvingats göra en (misslyckad) nyemission redan första året på börsen.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF