Wallenstams VD om pressade aktien och kriminaliteten: ”Varit naiva”

Wallenstams VD anser att bolagets aktie handlas till för stor rabatt.
I en intervju med Afv pratar miljardären Hans Wallenstam om aktieåterköpen och kriminaliteten som plågar Sverige.
"Vi har varit väldigt naiva. Vi kan gärna ta emot folk men då måste vi ordna för dem. Vi kan inte bara sätta dem i en förläggning och säga ’bli svenskar’", säger han.
Hans Wallenstam (1)
"Nu är oron nästan konstant på något sätt. Då börjat det bli ett nytt normalläge", säger Hans Wallenstam om skjutningar och sprängningar i Sverige.

“Är aktien ner 5% idag också?”

Miljardären Hans Wallenstam skjuter iväg frågan till CFO Susanne Linde vid frukostbordet på Hotell Skansen i Båstad. Det är dagen efter att fastighetsbolaget släppt sin senaste rapport, som inte fick det bästa mottagandet.

”Det är konstigt när man släpper en rapport. Innan har man känslan att det här är rätt bra, och då går aktien ner. När man tänker motsatsen, då går aktien upp. Det finns liksom ingen logik”, säger Hans Wallenstam.

Han tar det tillsynes med jämnmod. Ändå finns det ett litet skav hos göteborgaren. Analytiker som Afv talat med anser att Wallenstam handlas på relativt höga multiplar givet bolagets kassaflöde. Men Hans Wallenstam menar att kursen ger för stor rabatt om man tittar på värdet på beståndet.

Tio största ägarna Wallenstam

Ägare Värde (Mkr) Kapital Röster
1 Hans Wallenstam 7 596 25,3% 61,5%
2 AMF Pension & Fonder 3 303 11,0% 5,7%
3 Henric Wiman privat och genom bolag 984 3,3% 1,7%
4 Agneta Wallenstam 973 3,2% 1,7%
5 Anna-Carin B Wallenstam och Anders Berntsson 970 3,2% 1,7%
6 Vanguard 811 2,7% 1,4%
7 David Wallenstam 776 2,6% 1,3%
8 Swedbank Robur Fonder 770 2,6% 1,3%
9 Christian Wallenstam 728 2,4% 1,2%
10 Wallenstam AB 637 2,1% 1,1%

Källa: Holdings

Det är ett skäl till att bolaget återköpt 9 miljoner aktier sedan årsskiftet. Efter ett styrelsebeslut kan upp till 10% av alla utestående aktier återköpas.

“Kan vi sälja fastigheter i nivå med vår egen värdering, samtidigt som det är en stor rabatt mot den värderingen på börsen, då återköper vi gärna aktier och fördelar det värdet på övriga ägare”, säger Hans Wallenstam och fortsätter:

“Så länge kursen är så här så tror jag att vi kommer fortsätta återköpa. Marknaden har aldrig fel, säger man. Men jag vet inte, vi kommer i alla fall ta tillvara på rabatten.”

“Vill inte göda den mörka sidan”

Trots ett svalt mottagande var Q2-rapporten inte fy skam. Förvaltningsresultatet ökade jämfört med samma period föregående år, likaså driftnettot.

Värdeuppgången på fastigheterna var blygsam: 330 Mkr sedan årsskiftet fördelat på ett bestånd värt cirka 70 miljarder. Hans Wallenstam tror dock att värderingarna är på väg att stabiliseras.

“Men jag tror det blir en väldig skillnad mellan bra, medel och dåliga fastigheter. Skillnaden var inte så stor när räntan var noll. Men jag tror att läge och kvalitet kommer att göra sitt.”

Tidigare i månaden sålde Wallenstam det färdiga projektet Nacka Grace för 822 Mkr. Enligt VD:n var det 37 000 personer som sökte de 170 nybyggda lägenheterna. Han menar att det finns en stor efterfrågan, om man bygger på rätt ställe.

I år har bolaget fått igång två byggstarter.

“Det känns väldigt trevligt att ha i gång projekt när det annars varit tufft med kostnader, och så ska ju folk ha råd. Kriminaliteten är också ett stort problem, mycket administration går till det.”

Det genomförs trygghetsvandringar vid fastigheter och bolaget försöker vara extra hårda när de tar in firmor, så att inte fel företag lämnar anbud.

“Vi vill inte på något sätt göda den mörka sidan av samhället. Därför får man göra sitt för att mota bort det. Sedan så vet man att vissa branscher är svåra. Det går inte att få tag i en ställningsbyggare idag som inte fått en anmärkning”, säger han.

Att vara eller inte vara på börsen

Under pandemin toppade Wallenstams börsvärde på 55 miljarder kronor. Efter att inflationen tog fart fick aktien en ordentlig smäll och har inte återgått till forna toppnivåer. Börsvärdet är idag knappa 30 miljarder.

“Annars är inflation något som av historien har varit bra för fastighetsägare. Men det skapade nog en oro för hur marknaden skulle klara en sådan smäll, och kring KPI:erna på våra hyreskontrakt. Det har gått bra ändå.”

Efter ett tag glider samtalet in på om Hans Wallenstam anser att bolaget ens hör hemma i noterad miljö.

“Vi har väl inget val”, säger han lakoniskt.

“Det är klart att det finns för- och nackdelar. En fördel är att man hela tiden är på tårna. Medarbetare kan nog uppskatta att vara i ett noterat bolag. Men det är en massa rapporter som man sluppit om vi varit onoterade. Då hade man varit lite mer dold. För egen del hade det nog varit rätt skönt.”

Tråkigt bolag, tråkig aktie

På frågan om det finns några speciella triggers för aktien framöver poängterar Hans Wallenstam, påfallande nöjd, att han driver ett “tråkigt bolag” med en “tråkig aktie” som levererar vad de säger att de ska göra.

“Vi är ner 0,42 kr. Står i 45,68 kr. Väldigt stor rabatt nu”, skjuter CFO Susanne Linde in i förbifarten.

Hans Wallenstam hör vad hon säger, men kör vidare på inslagen väg:

“Vi kommer nästan aldrig med surprise-grejer. Fast kanske var köpet av Sergelskrapan en överraskning för många”, säger han om förvärvet av den ikoniska Stockholmsbyggnaden i höstas.

Anledningen till att Wallenstam och parhästen Linde är i Båstad är för att gästa ortens kapitalmarknadsdagar. Temat för den andra dagen är geopolitik.

“Det är fruktansvärt att vi har krig i vårt närområde. För fem år sedan tänkte man att krig blir det inte mer, det är helt omodernt. Så det är en ny situation. Tidigare fungerade skyddsrummen i våra hus som lager. Nu har vi behövt iordningställa alla”, säger VD:n.

“Vi har varit naiva”

Sedan cirklar han tillbaka till situationen i Sverige och kriminaliteten.

“Det är ju oroligt i världen men också i Sverige. Jag tänker på det här med skjutningar och sprängningar i vår vardag. Det är fruktansvärt för hyresgästerna, och det hemska är att man anpassar sig efter oroliga tider. Nu är oron nästan konstant på något sätt. Då börjat det bli ett nytt normalläge”.

På frågan om han anser att politiken gör tillräckligt har han förståelse för att processerna tar tid. Långdragna utredningar, lagförslag. De institutionella kvarnarna mal långsamt.

“Det är ingen quick fix. Sedan kan jag tycka Sverige varit väldigt naiva. Vi kan gärna ta emot folk som har det tufft. Men då måste vi ordna det för dem. Vi kan inte bara sätta dem i en förläggning och säga ’bli svenskar’. Vi måste ha ett system som är riggat för att vi ska klara av det.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.