Det kan Ratos få för prestigekåken

PORTFÖLJUPPDATERING Affärsvärlden Analys+ om uppsidan i Ratos möjliga huvudkontorsförsäljning i regeringskvarteren. Därtill om tvåsiffrig direktavkastning i Nordiska Värdeportföljens största innehav.

Nordiska Värdeportföljen har stigit den gångna veckan, men inte alls lika kraftigt som börsen. Affärsvärlden Analys+ modellportföljens totalavkastning står nu i dryga 10 procent hittills i år medan Stockholmsbörsens OMXSGI dragit iväg med dryga 14 procent. Den i nuläget defensivt överviktade värdeportföljen har fått sin indexledning sedan start, den 15 december 2017, minska till 9 procentenheter (10 procentenheter förra veckan).

VECKANS PRESTIGEHUS

Portföljens fjärde största innehav Ratos (10 procents portföljvikt), finansfamiljen Söderbergs investeringskonglomerat, är som bekant mitt uppe i en uppstädningsprocess bland portföljens dussintal onoterade dotterbolag.

Parallellt meddelas nu att Ratos centralt förhandlar om att eventuellt sälja sin anrika huvudkontor Adelswärdska huset till staten. Fastigheten, med beteckningen Stockholm Lejonet 4, är belägen mitt i Stockholms regeringskvarter, mellan Rosenbad och Sagerska Palatset på Drottninggatan. Den förvärvades av Ratos föregångarbolag, stålgrossisten Söderberg & Haak, redan år 1938.

Fastigheten låg per årsskiftet bokförd till 56 miljoner kronor i Ratos böcker, motsvarande blott 0,2 kronor per aktie.

56 miljoner är dock inte marknadsvärdet. En snabbkoll i fastighetsanalysdatabasen Datscha visar att fastigheten:

  • Upptar drygt 700 kvadratmeter tomtareal i Stockholms allra mest centrala maktkvarter.
  • Inhyser knappt 2 500 kvadratmeter lokaler med senaste taxeringsvärde74 miljoner och därtill har byggrätt på drygt 2 900 kvadratmeter lokaler taxerad till 55 miljoner.

Taxeringsvärdet på 129 miljoner, eller 0,4 kronor per aktie, är dock också i underkant.

En automatiserad schablonvärdering via fastighetsrådgivarens Newsecs schablondata i Datscha skulle här, för 2 495 kvadratmeter kontor, kunna ge hela 440 miljoner kronor i bedömt marknadsvärde på lokalerna, eller 1,4 kronor per aktie.

Plus byggrätt skulle det innebära någonstans runt i alla fall 500 miljoner kronor totalt, eller 1,5 kronor per aktie. Obeaktat lån och med stor osäkerhet i värdeestimaten motsvarar det att tre år av Ratos sänkta stamaktieutdelning snart kan vara utplockat – om den centrala prestigefastigheten säljs in i Stockholms starkaste kontorsmarknad i mannaminne.

Att plocka fram det dolda fastighetsvärdet skulle i sig inte vända Ratos förtroenderabatt på börsen, där det bokförda egna kapitalet går till runt 40 procents rabatt (p/b 0,6). Men signalvärdet skulle vara i riktningen prestigelöst värdeskapande.

FULL FART I SMYCKESFABRIKEN
I fortsatt största innehavet Pandora (22 procents portföljvikt) har 9 kronor per aktie i kontant halvårsutdelning adderats till portföljkassan, som därmed ökat till 1 procent avrundat. Den kurspressade danska smyckesjätten erbjuder inte bara en låg ingångsvärdering på vinstmultiplar, ev/ebit 6 bakåtblickande, utan även en hög kapitalutskiftning till aktieägare:

  • Enbart Pandoras nuvarande halvårsutdelningar summerar till en kontant ordinarie direktavkastning om knappt 6 procent.
  • Till det har nu meddelats att närmsta årets återköpsprogram blir på 2,2 miljarder danska kronor, vilket följer ett nu fullt utnyttjat 4 miljardersprogram. Borträknat redan återköpta aktier motsvarar de nya återköpen nära 7 procent av Pandoras nuvarande börsvärde, vilket bör ses som ett ”dolt” bidrag till den kontanta direktavkastningen.

Summa summarum överför Pandora således en bit under 13 procent i total direktavkastning till aktieägarna det närmsta året, varav mer än hälften i form av återköp på nedtryckt aktiekurs.

Därtill inleder Pandora nu jakten på en ny styrelseordförande efter Peder Tuborgh. Den planerade förändringen meddelades strax efter att styrelsen gick i mål med sin jakt på ny permanent vd, som blir svenske Alexander Lacik.

LATINAMERIKA-KONSOLIDERARENS SENASTE DRAG

Näst största innehavet, tillväxtoperatören Millicom (18 procent) fortsätter avyttra restverksamheter i Afrika för att fokusera på sin redan helt dominerande Central- och Latinamerika-affär.

Denna gång är det verksamhet i Chad som säljs till Maroc Telecom, i en liten affär som inte väntas ge någon betydande påverkan på koncernen som helhet.

Därtill har Millicom redan refinansierat delar av sitt avtalade 1,65 miljarder dollarsförvärv av Telefónica-verksamheter i Centralamerika på obligationsmarknaden. Villkoren blev relativt sett attraktiva: Millicom får betala 6,25 procents fast ränta på 10 åriga obligationspengar i dollar.

På en bakåtblickande rabattvärdering om ev/ebitda 5 är Millicom en attraktiv uppvärderingskandidat redan före förvärv.

Nordiska Värdeportföljen per 2019-03-18.JPG

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Invesco
    Annons från Trapets