Kommentar: Buddörr på glänt i Millicom

KOMMENTAR Att den svenska storägaren säljer av och delar ut innehavet krattar manegen för nya bud- och samgåendeförslag i Millicom. Affärsvärlden Analys+ Nordiska Värdeportföljen ökar exponeringen.

Inför tisdagen offentliggjorde Stenbeckssfärens Kinnevik att investmentbolaget avser att sälja av sitt nära 30-åriga engagemang i den i dag Latinamerikafokuserade telekomoperatören Millicom, och att resterande innehav ska delas ut till Kinneviks många aktieägare i december i år.

Kortsiktigt valde börsen att handla ned Millicoms Stockholmsnoterade depåbevis med 8,9 procent på tisdagen. Reaktionen kan antas vara flödesdriven: kortsiktiga investerare säljer nu för att försöka föregå en tids eventuell kurspress, när kommande utförsäljningar av Kinneviks Millicom-post ska sippra ut i marknaden.

LOGISKT AV KINNEVIK

Kinnevik är Millicoms största ägare inför affärerna, med motsvarande dryga 37 procent av kapital och röster. Runt en tredjedel av det innehavet kommer nu att säljas till amerikanska institutioner, vilket är en logisk tagargrupp då Millicom i år har låtit dubbelnotera sig i New York.

Manövern syftar ur Kinneviks perspektiv till att frigöra en betydande investeringskassa ur en av portföljens mest färdigutvecklade stora, mogna kassakor. Millicom-posten svarade för runt en fjärdedel av hela Kinnevik-portföljens substansvärde vid förra kvartalsskiftet.

Denna kassa kan Kinnevik sedan återinvestera i sina många nya entreprenörsprojekt i tidigare tillväxtfas.

ÖKAR CHANS FÖR BUD ELLER SAMMANGÅENDE

Samtidigt bör rimligtvis de som väljer att behålla eller utöka sitt tidigare Millicom-ägande, och de som köper på sig av Kinneviks aktier, se en mer öppen ägarbild som positiv.

Börsen värderar redan Millicom till ensiffrig och snabbt fallande framåtblickande rörelseresultatmultipel, ev/ebit, för 2019–2021 enligt Factsets analytikerkonsensus. Före stora av- och nedskrivningar på redan tagna nätinvesteringarnas är ev/ebitda-multipeln under 4. Det signalerar att börsen både har väldigt låga förväntningar på Millicoms värdeskapande och dessutom vill prisa in en väldigt hög risknivå i att ha operatörsverksamhet spridd över Latin- och centralamerikanska länder.

Samtidigt är finansieringen säkrad på ett par års sikt, inklusive slutförandet av den intressanta konsolideringsaffär som står inför dörren. Affären handlar om Millicoms avtalade köp av kompletterande operatörsverksamhet i de centralamerikanska länderna Costa Rica, Panama och Nicaragua från Telefónica, och väntas kunna slutföras efter konkurrensgodkännande i land för land under andra halvåret 2019.

Den New York-noterade regionkollegan Liberty Latin America (Lilac) bekräftades tidigt i år ha försökt inleda budförhandlingar, men dessa sprack innan det blev fråga om ett formellt bud. Enligt Bloomberg avfärdades Lilacs villkor av Millicoms nuvarande ledning.

Kinnevik valde då att inte omedelbart tvinga tillbaka Millicom-sidan till Lilac vid förhandlingsbordet utan istället inleds nu en stegvis, fullskalig exit från innehavet. Kinnevik-manövern kan dock vara ett smart sätt att signalera för hela telekomvärlden – och utköpsfonder – att Millicoms utökade tillgångsportfölj är i spel till högstbjudande.

ANALYS+ MODELLPORTFÖLJ ÖKAR PÅ SVAGHETEN

Nordiska Värdeportföljen, en av totalt tre modellportföljer som löpande uppdateras inom ramen för Affärsvärlden Analys+, väljer nu att öka sin position i Millicom. Ytterligare 100 depåbevis köps in till tisdagens stängningskurs i Stockholm på 489,80 kronor aktien. Det ökar Millicom till modellportföljens tydligt största position, på 19 procents andel.

Efter måndagens omplaceringar samt nya innehav och tisdagens Millicom-ökning är Nordiska Värdeportföljen återigen i det närmaste fullinvesterad i Norden-noterade värdecase. Modellportföljens taktiska överviktning av defensiva och/eller lågbelånade värdecase fortsätter, där Millicoms telekomaffär är ett exempel på det förstnämnda.

Nordiska Värdeportföljen 2019-06-04.PNGNordiska Värdeportföljen 2019-06-04 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco