Köper en rapportförlorare

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen tar hem en snabb vinst och gör ett inhopp i en av dagens rapportförlorare.
Köper en rapportförlorare - jeport3_binary_6899940.png

Affärsvärlden Analys+ Småbolagsportfölj har haft ytterligare en bra vecka sedan förra uppdateringen den 16 februari. Portföljen har ökat 2,6 procent sedan start och utökat avståndet mot OMXSGI till 3,1 procentenheter. Även denna vecka har det varit relativt stora rörelser i vissa portföljinnehav.

Dosplaneringsbolaget Raysearch har tappat 9 procent på nedgraderingar och kapade prognoser baserat på bland annat ändrade redovisningsprinciper efter rapporten i förra veckan. Vi redogjorde för vår syn i fredags. Aktien är volatil, men vi bedömer att det finns förutsättningar för aktien att ta revansch. Raysearch har flera precis släppt nya onkologiinformationssystemet Raycare 1 och en uppdaterad version av dosplaneringssystemet Raystation 7. Nyhetsflödet framöver kan bli positivt. Bolaget är i ett spännande läge om än mer F&U-tungt givet nuvarande expansionsfas. Vi bedömer att stormen bedarrar.

På vinnarlistan har vi främst Mycronic, som på torsdagen meddelade att vd Lena Olving avgår under 2019, i enlighet med sitt avtal från 2013. Hon har transformerat Mycronic till ett mycket större och mer lönsamt bolag, vilket även avspeglas i ett väsentligt högre börsvärde sedan hon blev vd. Aktiemarknaden verkar inte se någon större dramatik i detta, givet god framförhållning för att hitta en ersättare.

Portföljens största innehav, norska speloperatören Gaming Innovation Group (GIG), har tagit ytterligare ett kliv upp och stigit med 10 procent sedan i fredags. Fler upptäcker caset och börjar så smått göra jämförelser med de svenska börsnoterade spelbolagen. GIG skriver till exempel av sina tillgångar inom affärsområdena Core och Media (affiliate-delen) mycket snabbare än jämförbara bolag, som till exempel Catena Media. Likaså tar GIG i nuläget stora kostnader direkt över resultaträkningen inom Core och Sports & Games. Vi återkommer med en jämförande räkneövning framöver.

Slutligen har vårt färska inhopp i seniormobilbolaget Doro varit mycket framgångsrikt. Efter ytterligare 14 procent sedan i fredags summerar kursuppgången 26 procent sedan den 6 februari, då vi tog in aktien i portföljen. Bolaget har meddelat att de slopar utdelningen i år och istället återköper aktier. Likaså har en post motsvarande 1,3 procent av aktierna i bolaget bytt ägare. I dag meddelade vd ett insiderköp. Vi väljer dock att tacka för kaffet efter den här snabba uppgången på så kort tid. Det finns fortfarande god omvärderingspotential på sikt, men vi behöver helt enkelt finansiering till ett nytt inköp till vår fullinvesterade Småbolagsportfölj. Vi säljer aktien på stängningskursen 42,4 kronor.

Småbolagsportföljen väljer att ta in fiberbolaget Hexatronic, som Affärsvärlden har skrivit om flera gånger tidigare. Dagens rapport föll inte aktiemarknaden i smaken och aktien straffades med en nedgång på 7 procent. Sedan kursrekordet på 83 kronor den 25 januari i år summerar nu nedgången cirka 25 procent. Det har varit lite oroligt i fibersektorn efter att EQT-ägda IP-only stoppat nästan alla sina fiberprojekt i Sverige, för att förbättra sin kvalitet. Det har främst drabbat fiberinstallatören Transtema negativt, men även Hexatronic, vilket kunde skönjas i rapporten.

Hexatronics har historiskt skämt bort aktiemarknaden med hög tillväxt och stigande lönsamhet. Det var lite mjukare siffror som redovisades i bokslutet, även om tillväxten ändå ökade med 7 procent och rörelseresultatet med 15 procent jämfört med föregående år. Sverige ligger väldigt långt framme vad gäller fiberpenetration och den stora tillväxtpotentialen ligger därför utanför Sverige. Hexatronic har siktat in sig på strategiska tillväxtmarknader som USA, Storbritannien och Tyskland.

Bolaget har varit en duktig förvärvare och meddelade en ny affär i december. Genom förvärvet av Blue Diamond Industries tar Hexatronic på allvar steget in på den amerikanska marknaden. Förvärvet omsatte cirka 240 miljoner kronor under 2017 med ett ebitda-resultat kring 33 miljoner kronor. Bolaget förväntas växa snabbt under 2018. Förvärvet finanisieras med banklån och nettoskuldsättningen/ebitda hamnar nu kring 1, vilket innebär att det finns mer utrymme att förvärva framöver. Hexatronic kan tänka sig en skuldsättning upp till 2,5 gånger. Vi bedömer att aktien har pressats för hårt på rapproten och köper därför in aktien. Strukturellt väntar många goda tillväxtår för Hexatronic när bolaget nu på allvar internationaliseras.

Vi köper 1 219 aktier i Hexatronic till stängningskursen 63,1 kronor.

Portföljen stängning 22 feb.png

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG