Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ny aktie till portföljen

2019-03-28 23:56

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen sätter den sista kassan i arbete via ett nytt förvärv.

Såväl Stockholmsbörsen som Avkastningsportföljen har tappat sedan förra veckans uppdatering, portföljen något mer som nu återigen halkat efter index sedan årsskiftet.

Tyngt portföljen har bland annat bankduon Danske Bank och Nordea gjort, vilka dragits med i en allmän bankoro i spåren av Swedbanks upprullade penningtvättssskandal. Portföljen sitter lugn i båten och räknar med att den lågt värderade banksektorn värderas upp när detta blåst över.

Notera att Nordea på fredagen handlas exklusive rätt till utdelning, en utdelning som portföljen adderar i samband med nästa veckas portföljuppdatering.

GÖR DET RÄTTA - KÖPER CLOETTA
Konfektyrbolaget Cloetta köprekommenderades i tidningen i slutet av juni i fjol, i nr 28/2018. Hittills har aktierådet inte levererat då aktien backat 14 procent. Systerportföljen Småbolagsportföljen köpte in aktien något billigare kring årsskiftet och nu är det Avkastningsportföljens tur.

Lockar med Cloetta gör bolagets starka marknadspositioner och starka varumärken i en ocyklisk bransch. På Factsets konsensusprognoser handlas aktien dessutom till de lägsta multiplarna på flera år såväl sett till p/e-tal (14,0 på 2019p) som ev/ebit (13,3 på 2019p).

Fjolåret blev ett mellanår där lösgodisverksamheten, som blivit betydligt större efter förvärvet av Candy King, påverkade negativt med kundtapp i Sverige och negativa effekter från sockerskatten i Norge.

På kapitalmarknadsdagen som hölls i mitten av mars var ledningen tydlig med att fokus nu ligger på att få kärnverksamheten att växa organiskt och att stärka lönsamheten. På medellång sikt är målet att nå 14 procents ebit-marginal, upp från 10,9 procent i fjol. Vad gäller förvärv siktar ledningen på större affärer som kan tillföra en omsättning på minst 200 miljoner kronor.

Analytikerkollektivet har skrivit ner sina vinstprognoser kraftigt sedan våren 2017 och räknar nu med att Cloettas rörelseresultat ökar till 767 miljoner 2021, motsvarande drygt 4 procents årlig tillväxt eller totalt drygt 13 procent över tre år. Affärsvärlden Analys+ bild är att Cloetta borde ha goda chanser att överträffa de siffrorna.

Först och främst har Cloettas skuldsättning kommit ner kraftigt de senaste åren. Sedan 2014 har nettoskulden minskat från 3,3 till 2,1 miljarder. Väljer ledningen att vara aggressiv på förvärvssidan finns potential att addera över 20 procents vinsttillväxt via förvärv.

Internt finns dessutom uppenbara möjligheter att förbättra lönsamheten. Ta lösgodisverksamheten i Sverige till exempel. Cloetta är marknadsledare på en marknad där lösgodis står för 30 procent av konsumerad volym. I fjol var bolagets rörelseförlust inom svensk lösgodis cirka 60 miljoner, vilket naturligtvis är helt oacceptabelt. Om den verksamheten återgår till acceptabel lönsamhet finns bara där en vinstförbättringspotential på omkring 100 miljoner. Det kan jämföras med analytikernas prognos om en vinstökning för koncernen på 90 miljoner från 2018 till 2021.

I ett läge där ledningen inte genomför några större förvärv borde sannolikheten var hög för extrautdelningar till aktieägarna givet att Cloettas utdelning om 1 krona per aktie i vår understiger bolagets fria kassaflöde med god marginal samtidigt som nettoskuldsättningen är under bolagets målsättning.

Avkastningsportföljen köper 2 350 Cloetta-aktier till torsdagens stängningskurs 23,76 kronor. Så här ser portföljen ut efter transaktionen, per torsdagens stängning:

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom