Nytt aktieköp efter starkt år

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen kan blicka tillbaka på ett framgångsrikt år. Nu tar en ny aktie plats i portföljen.

Knappt ett år sedan starten den 15 december i fjol kan det vara läge att summera Avkastningsportföljens utveckling sedan start.

Portföljen har stigit med 25,6 procent sedan dess, medan Stockholmsbörsens OMXSGI-index, som inkluderar utdelningar, backat 0,7 procent.

Vid sidan av överavkastningen kontra index är det glädjande att flera affärer i likvida storbolag bidragit till utvecklingen. Bland annat gav en position i tobaksbolaget Swedish Match 27 procent på två månader och en affär i teleoperatören Telia 16 procent på sex månader.

Så här i efterhand är det noterbart att Swedish Match såldes alldeles för tidigt vid knappt 374 kronor i mitten av april. Därifrån rusade aktien 43 procent till toppen kring 534 kronor i augusti på optimism kring det nya tobaksfria snuset ZYN. Därefter har regleringsrisker kring amerikanska massmarknadscigarrer fått aktien att rasa till 359 kronor – 4 procent under avyttringskursen.

Den här värdeinriktade portföljen kommer att missa en del sådana där spektakulära rallyn där (över-)värderingsluften blåses in, men den kommer förhoppningsvis också att missa en hel del fall där övervärderingsluften pyser ur.

Årets bästa affär sett till avkastning är läkemedelsbolaget Moberg Pharma (+95 procent), där knappt halva innehavet såldes på 62 kronor. En position i hotellbolaget Radission Hospitality gav 59 procent på fem månader och vindkraftsprojektören Eolus Vind såldes (för tidigt) med en vinst på 53 procent.

Bland de sämsta affärerna är -31 procent i medicinteknikföretaget Getinge i en klass för sig. Minus 16 procent i finländska byggföretaget Consti var den näst sämsta affären, därefter -7 procent i bygghandlaren Byggmax och -3 procent i förvärvskonglomeratet Volati.

Mer kortsiktigt har inköpskursen i Autoliv justerats för bolagets kvartalsutdelning om 5,58 kronor (62 cent) per aktie. Dessutom har 837 kronor adderats till kassan. Vidare har teknikföretaget Allgon levererat en niomånadersrapport som väl bäst kan beskrivas som stökig, med det stora förvärvet Tele Radio konsoliderat mitt i kvartalet samt negativ påverkan från transaktionskostnader. Systerportföljen Nordiska Värdeportföljen summerade läget här.

Avkastningsportföljen väljer nu att ta position i kosmetikaföretaget Oriflame som köprekommenderades nyligen, i Affärsvärlden nr 48/2018. Värderingen är nere på nivåer där aktien vänt tidigare, balansräkningen är solid och på slutet har såväl ledningspersoner (vice vd Jesper Martinsson) som en grundare och storägare (Robert af Jochnick) gjort stora insynsköp. Lägg därtill att det är attraktivt med exponering mot konsumenter på tillväxtmarknader. Portföljen köper 300 aktier till onsdagens stängningskurs på 217,80 kronor.

För att finansiera förvärvet måste Avkastningsportföljen sälja något annat, ett inte helt lätt beslut att fatta. Valet föll till slut på supply chain-företaget Elanders, där halva innehavet avyttras för 87,20 kronor per aktie motsvarande en vinst på 21 procent. Elanders är tveklöst på rätt väg och utsikterna inför bokslutet är goda. Samtidigt är verksamheten cyklisk och bolagens skuldsättning hög, så försäljningen tar ned portföljens konjunkturkänslighet och risk en aning.

Nedan läget i portföljen per stängning onsdag 5 december:

avkport_5dec18_close.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.