Säljer efter bokslutet

Avkastningsportföljen avslutar veckan med att säkra en liten vinst.
Säljer efter bokslutet - jhport3_binary_6899941.png

Björn Borgs bokslut var något av en besvikelse. Det var visserligen känt att klädmarknaden varit tuff under fjärde kvartalet, men 3 procents vikande varumärkesförsäljning var ändå inte uppmuntrande. För helåret vek varumärkesförsäljningen med 2 procent, exklusive valutaeffekter.

På den positiva sidan stack givetvis oförändrad utdelning ut (som dock distribueras via inlösen). 2 kronor per aktie innebär fina 7,4 procents direktavkastning. Frågetecknet är givetvis uthålligheten i denna. Bolaget har ambitiösa tillväxtmål, men just nu tyder inte mycket på att ledningen ska lyckas leverera enligt dem.

Justeras årets rörelsevinst för den negativa periodiseringseffekt som förvärvet av Benelux-distributören gav upphov till landar den på cirka 77 miljoner kronor. Aktien handlas då till ganska exakt ev/ebit 10 för 2017. Det är inte högt i absoluta tal, men lär inte bli mycket högre så länge tillväxten hackar.

Som jämförelse kan nämnas att H&M handlas till ev/ebit 11,1 bakåtblickande med en direktavkastning på 7,0 procent. Det är nästan så att den ”fallande kniven” börjar se mer spännande ut.

Den generösa utdelningen gör att nedsidan i Björn Borg förmodligen inte är så stor i det korta perspektivet. Samtidigt är det svårt att se en uppvärdering om inte tillväxten tar fart. Och på den fronten har det varit för många svaga kvartal på slutet.

Avkastningsportföljen väljer att lämna Björn Borg. 3 000 aktier säljs till fredagens stängningskurs på 27,05 kronor, vilket ger en vinst på 6,1 procent. Kapitalet som frigörs läggs i kassan tills vidare.

Nedan portföljen efter fredagens stängning:

avkastp_23feb_18.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco