28 miljarder skäl
Ericssonaktien har mer än dubblats sedan botten hösten 2016 och bolaget visar stadigt vinst.
– Ett par procents tillväxt låter alldeles för lågt. Det är bara att kolla kvartal ett för Ericsson där försäljningen växte 10 procent för Networks. De aktörer som tar fram marknadsestimat är alltid konservativa och sena i att se trendbrott i branscher, säger Cevians grundare och vd Christer Gardell i reportaget på sidan 14.
Som representant för Ericssons största ägare i antal aktier räknat har han 28 miljarder skäl att pressa på vd:n Börje Ekholm att höja ambitionen ytterligare.
Telekomkoncernen har onekligen kommit en bra bit sedan aktien bottnade i 3 kronor och 37 öre, 43 öre under priset på aktien i emission som skulle rädda bolaget. Det var hösten 2002. Sjutton år senare har Carl-Henric Svanberg och Hans Vestberg lämnat bolaget. Konkurrenterna Alcatel, Nortel och Siemens är borta. Huawei och ZTE är nya. 3g har ersatts av 4g. Pessimism av optimism, ny kris och ny optimism.
Nu står åter allt på spel. 4g ska ersättas av 5g, och Ericsson lägger allt på det skiftet. Den stora osäkerheten är om operatörerna har råd att investera i den skala som nättillverkarna hoppas. I ett uppmärksammat tal på CES-mässan i Las Vegas tidigare i år sa ovan nämnda Hans Vestberg att 5g är betydligt mer än bara nästa steg inom mobilteknik.
– Det är ett kvantsprång som ligger till grund för en ny era av radikalt nya möjligheter inom alla teknikområden.
Med tanke på att Hans Vestberg numera är vd för USA:s största operatör Verizon är entusiasmen lovande för gamla arbetsgivaren Ericsson.
En osjungen hjälte
Årets Intraprenör Karina Tellinger McNeil är kvinnan bakom succén med digitala apoteksrecept, en revolution som vid sidan av att ha gjort allas våra liv bättre och säkrare, dessutom skapat förutsättning för nya företag som Apotea, Kry och Min Doktor, för att nämna några. Nu ska hon göra Sverige bäst i världen på e-hälsa till år 2025. Läs intervjun på sidan 28.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.