3G-licenserna: PTS förstörde hemlig dokumentation
Kammarrätten kritiserar Post-och Telestyrelsen för att myndigheten inte lät Telia löpande ta del av korrespondensen som PTS hade med de konsulter som i höstas anlitades när 3G-licenserna skulle delas ut.
När PTS nu uppmanas att ge ut dokumenten är de borta. PTS jurister uppger för Ekonomi24 att alla dokumenten är förstörda.
Kammarrättens besked ser ut som en viktig delseger för Telia som tillsammans med två andra konsortier vänt sig till Länsrätten för att riva upp PTS beslut att inte tilldela dem någon UMTS-licens.
I början av januari fick Telia tillsammans med Reach Out Mobile, med finska Sonera, och Telenordia, med norska Telenor, de ta del av konsulternas slutliga rapporter. Otillräckligt menade Telia som ville få ta del av allt underlag som ledde fram till konsulternas slutsatser. Detta enligt offentlighetsprincipen paragraf 17 i Förvaltningslagen.
Kammarrätten går nu helt på Telias linje och kräver att PTS omedelbart låter Telia få del av samtliga handlingar, korrespondens, utkast avseende rapporter/utlåtanden, instruktioner/åtgärdslistor, och andra uppgifter som utväxlats mellan de externa konsulterna och PTS.
”Kammarrättens beslut ökar våra chanser att vinna mot PTS i Länsrätten. Nu faller delar av PTS argumentation”, säger Telias koncernjurist Jan-Henrik Ahrnell. ”Vi vet att konsulterna exempelvis gjort vissa antaganden och beräkningar som visades sig vara felaktiga. Hade vi fått ut handlingar löpande är jag övertygad om att flera missförstånd kunnat undanröjas på vägen och PTS beslutsunderlag blivit korrekt”, säger Jan-Henrik Ahrnell.
Någon risk för att PTS ska kunna slingra sig ur Kammarrättens krav på offentlighet finns inte. Även det material som inte arkiverats i någon formell mening ska tillhandahållas Telia. Det gäller även material som kan finns hos de anlitade konsulterna.
”I den mån PTS har möjlighet att få tag på dessa handlingar skall de alltså lämnas ut till Telia….”, skriver Kammarrätten i domen.
Trots det verkar Telia få svårt att få ut mer material utöver det som hittills offentliggjorts. Enligt PTS har de konsulter som anlitades för UMTS-uppdraget arbetat mycket nära Telias personal varför deras material integrerats med PTS eget arbetsmaterial. Dessutom satt konsulterna i ett låst rum uppe på PTS och några papper lämnade aldrig PTS lokaler.
”Mycket av dialogen med konsulterna gjordes muntligt så det finns inte arkiverat någonstans. De rapporter som gjordes löpande hade karaktären av arbetsmaterial under arbetets gång och det har vi förstört. Inget finns kvar”, säger Britt Marie Arne-Hellström, jurist på PTS.
”Men vi undersöker fortfarande om det finns något kvar i datorerna som vi kan lämna ut”.
Varken Telia eller Kammarrätten verkar dock tro på PTS. I det material som PTS trots allt offentliggjort framgår nämligen att det förts korrespondens med omvärlden. Exempelvis har en åtgärdslista sänts till det fristående konsultföretaget HiQ och därmed expedierats och upprättats. Därtill har konsulten Sven Olof Öhrvik tagit till av en rapport som på PTS uppdrag upprättats av Andersen Management International.
”Med hänsyn bla till att det enligt kravspecifikationen för upphandling av konsulttjänster får anses framgå att konsultföretagen skulle avge delrapporter under arbetets gång, får det antas att det faktiskt har förekommit mer skriftväxling mellan PTS och konsultföretagen än vad som framgår av dagboksbladen i ärendet”, skriver Kammarrätten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.