5 frågor till…
Förmiddagens besked om att Svenska Dagbladets chefredaktör Hannu Olkinuora avgår har skapat en storm i mediekretsar som han själv är den första att högljutt beklaga.
”Det finns visserligen ett stort allmänintresse för vad som händer med tidningen men till stor del är det här navelskåderi. Jag är mycket kritisk mot att medierna skriver så mycket om vad som händer i medierna. Läsarna är inte på långa vägar så intresserade som vi tror av vårt interna liv”, säger Hannu Olkinuora.
Spekulationerna om varför han lämnar jobbet, för att istället bli ansvarig för finska mediekoncernen Alma Medias tidningsdivision Alpress, och om att han fått sparken är redan i full gång liksom talet om att han inte är tuff nog att ta bolaget framåt. ”Jaså, har någon sagt det? Ja, jag var nog förberedd på något sånt. Men den typen av mediejournalistik har jag ganska lätt att leva med, man kan ju alltid titta på vad jag gjort hittills i mitt liv innan man sätter igång med sådana bedömningar.”
Svenska Dagbladets väl och ve har länge varit en svår huvudvärk för ägaren, den norska mediekoncernen Schibsted. Tidningen går med kraftig förlust och Svenska Dagbladet-gruppen redovisade under årets första nio månader en förlust på cirka 170 Mkr. Ändå protesterar Olkinuora vilt när man säger att han lämnar ett bolag i kris.
”Beslutet att lämna bolaget var svårt, men samtidigt lättare nu än tidigare. Jag hade inte kunnat sluta om tidningen hade varit nedläggningshotad vilket den varit under hösten. I kombination med att det här kanske var ett större projekt än jag hade väntat mig kan det nog vara så att det är dags för en ny ledning i bolaget. Och dags för mig att göra något annat.”
Hur nära har det varit att den gått i graven? ”Jag vet inte, det får du fråga ägarna om, men jag har kunnat ana att frågan varit på bordet. Förra veckan fick vi dock grönt ljus att fortsätta, och en förtroendeförklaring från ägarna. Det känns bra.”
Går det verkligen att rädda tidningen utan någon form av strukturaffär eller nytt tänk? ”Naturligtvis behövs det nya grepp, men jag tycker ändå att vi har visat att det är ganska enkelt att svänga in på ett nytt, bra och rätt spår. Under min tid har vi tagit fram en helt ny tidning, sjösatt ett besparingsprogram och minskat personalen och dessutom flyttat in redaktionen till city. Vi har visat med siffror att folk vill läsa den tidning vi gör.”
Vilka siffror då? ”Upplagan stiger i allmänhet, och i Stockholm i synnerhet, vilket är ett av de finaste bevisen vi kan få på att våra tankar fungerar. Men det är klart – annonskonjunkturen är grym och våra finansiella siffror är ju hemska.”
Hur bråttom är det att rekrytera din efterträdare? ”Inte särskilt. Det finns ett starkt redaktionellt gäng som vill och kan göra en tidning som de tror på. Jag skulle faktiskt vilja säga att den här skutan är ganska enkel att styra just nu.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.