7 frågor: vd Mårten Andersson
Hur ser du på det färska återköpsmandatet?
– Jag tycker att det är väldigt naturligt för ett bolag som vårt att kunna ha flexibilitet för att jobba med kapitalstrukturen.
Vad tycker du om värderingarna på förvärvsmarknaden?
– Värderingarna har varit höga under de senaste två–tre åren, framför allt i auktionsliknande processer. Våra senaste fem–sex förvärv har antingen varit egengenererade idéer eller bilaterala processer utan konkurrens.
Ni har köpt för ev/ebitda 6,0 i snitt sedan start. Har ni någon maxnivå?
– Historiskt sett har de flesta förvärven legat mellan 5–6 ev/ebitda, men varje fall är unikt och vi har ingen fast gräns. Vid några tillfällen har vi betalat lite mer, exempelvis betalade vi 8 gånger ebitda för Lomond Industrier 2015 och 7 gånger för T-Emballage i höstas.
Hur ser du på att sälja bolag?
– Vi kan skapa värde vid tre tillfällen: vid förvärvstillfället, genom att utveckla bolag och vid en försäljning. De två första bitarna är en väldigt tydlig del av vår strategi. Att sälja är inte en del av vår strategi, men vi är heller inte dogmatiska. Genom åren har vi faktiskt sålt tre bolag. I två av fallen var det tydligt att det skedde en konsolidering av industrin och vi kände att det var för stort för oss att leda det arbetet. I det tredje fallet var vi inte den bästa ägaren. Vi ägde en mekanisk verkstad i Fagersta som var för liten för oss och vi tillförde ingenting. Så det kan uppstå situationer när vi inte är rätt ägare, men det är inte en del av strategin att sälja bolag. Vid förvärvstillfället ser vi oss som eviga ägare till verksamheterna vi köper.
Hur skiljer sig Volati från börsens övriga serieförvärvare?
– Jag tror att vi gör lite större förvärv än flera av de andra förvärvsbolagen. Dessutom är min bild att vi ligger närmare våra bolag och är mer aktiva ägare.
Toppen för Volati-aktien sammanfaller nästan med förvärvet av Akademibokhandeln/Bokus. Varför är det en bra affär?
– Egentligen är det ett väldigt typiskt Volati-förvärv. Bolaget är marknadsledare, lönsamt, genererar goda kassaflöden och vi köpte till en rimlig värdering, 6,1 gånger ebitda. Dessutom fick vi med oss mycket av höstens kassaflöden som tar ner den finansiella risken rätt så snabbt. Viktigt att tänka på är att bokbranschen var tidig på nätet, redan i slutet av 1990-talet. Mycket av den transformation andra branscher står inför har redan skett i bokbranschen. Akademibokhandeln gick ihop med Bokia och köpte sedan Bokus, vilket innebär att mycket av konsolideringen och kostnadsneddragningarna redan har gjorts.
Hur ser du på att ta ett större kliv utanför Sverige?
– Det är svårt nog att göra bra affärer på hemmaplan, så på marknader man inte känner till ökar komplexiteten ännu mer. Utanför Sverige är det därför framför allt tilläggsförvärv som kan bli aktuellt. När det gäller större plattformsförvärv ligger nog Norge närmast till hands. Vi har verksamheter i landet, och har dessutom varit där i flera år och byggt relationer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.