AAK faller på sälj-rekommendation

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel på minus i likhet med andra Europamarknader.

Runt klockan 9.45 hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,6 procent till nivån 1.725. Aktier för 1,4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX-index ned med 0,4 procent och Parisbörsens CAC 40 med 0,2 procent.

Asienbörserna har överlag handlats lägre på fredagen under ledning av Hongkong. I USA var det stängt för Thanksgiving-firande på torsdagen och sedan väntar halvdag på fredagen.

Boliden toppade förlorarlistan inom storbolagsindex med en nedgång på drygt 2 procent. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för gruv- och smältverksbolaget till behåll från köp, framgår av Bloomberg. Bland inledningens förlorare inom OMXS30-index fanns bland annat också SKF, SCA, Volvo och Sandvik som alla backade runt 1 procent.

Electrolux var en av få aktier inom storbolagsindex som lyste grönt på börskärmen. Aktien steg 1,6 procent. Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Electrolux till köp från behåll. H&M ökade 0,3 procent.

Morgonens nya köprådEn vitvarujätte höjs till köp samtidigt som ett sjukvårdsbolag och ett gruvbolag inte längre ses som köpvärda.  

K-Fastigheter steg med över 40 procent till kurser i närheten av 150 kronor när det skånska fastighetsbolaget på fredagen hade handelspremiär på Stockholmsbörsens midcap-lista. Teckningskursen i emissionen inför noteringen var 105 kronor.

K-Fastigheter rusar i öppningshandelnDet skånska fastighetsbolaget K-Fastigheter steg med över 40 procent till kurser i närheten av 150 kronor när bolaget på fredagen hade handelspremiär på Stockholmsbörsens midcap-lista. 

Stockholms stad häver avtalet för projektet Gasklockan med Oscar Properties, meddelade bostadsutvecklaren på fredagen. I slutet av förra veckan skulle Oscar Properties betala 592 miljoner kronor till Stockholms stad för att få påbörja prestigeprojektet. Det gjorde inte bolaget och därmed blev risken för att avtalet skulle hävas högst konkret. Stamaktien steg 0,9 procent efter fredagens besked.

Stockholms stad häver Gasklockan-avtalet med Oscar Properties Stockholms stad häver avtalet avseende projektet Gasklockan med Oscar Properties. 

Gruvbolaget Lucara Diamond, som utvinner rådiamanter, gick mot strömmen och handlades upp 3,7 procent efter att ha kommit med prognoser för 2020.

Lucara Diamond räknar med högre intäkter 2020Gruvbolaget Lucara Diamond, som utvinner rådiamanter vid Karowegruvan i Botswana, räknar med intäkter om 180-210 miljoner dollar under helåret 2020. 

Gränges vände upp med 3,6 procent efter att på torsdagen ha backat i spåren av besked om ett stort företagsköp och företrädesemission.

Bland fredagsmorgonens rapportbesked visade medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra minskad rörelsemarginal i tredje kvartalet men ökad orderingång. Aktien var ned 2 procent.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, sjönk över 9 procent. Morgonens kvartalsbesked visade i stort sett oförändrade intäkter och ebitda-resultat för tredje kvartalet.

Rymdteknikbolaget Gomspace backade 6,2 procent efter en rapport där intäkterna var lägre än förväntat på grund av sent inkomna order och kostnadssänkningen från personalminskningar har inte haft full effekt än.

Vård- och diagnostikbolaget Medicover har fått sänkt rekommendation hos Jefferies till behåll, från köp, och ökad riktkurs till 113 kronor. Aktien backade 2 procent till drygt 102 kronor. På rekommendationsfronten har också Carnegie dragit end sitt råd för AAK till sälj, från behåll. Specialfettsbolaget aktie sjönk 6,7 procent.

På Oslobörsen sjönk banken DNB med 5,6 procent. Norska polisens avdelning för ekonomisk brottslighet har inlett en utredning mot DNB i spåren av medieuppgifterna om misstänkta ekonomiska oegentligheter kring en isländsk fiskerikoncern och påstådd korruption i Namibia.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.