ABB om miljardinvesteringen: ”Västerås är navet”

ABB bygger en ny anläggning på 65 000 kvadratmeter i Västerås. Totalt investerar börsjätten 3,1 miljarder kronor i sitt nya robotcampus. Men ännu är inte alla avtal med kommun och byggbolag signerade.
ABB om miljardinvesteringen: ”Västerås är navet” - ABB Västerås
ABB:s VD Björn Rosengren menar att den nya anläggningen i Västerås blir ett nav för bolagets robotikverksamhet. Foto: Pressbild/ABB

ABB investerar 3,1 miljarder kronor, motsvarande 280 miljoner amerikanska dollar, i sitt nya robotcampus i Västerås. Pengarna tas från den egna balansräkningen och tanken är att kombinera forskning och utveckling tillsammans med produktion och därmed öka kapaciteten med 50%.

”Västerås är navet för robotik. Det är 50 år sedan ABB lanserade den första elektriska roboten här”, säger ABB:s VD Björn Rosengren.

Det nya robotcampuset kommer bli 65 000 kvadratmeter stort och föra samman de nio olika ABB-avdelningarna i Västerås under samma tak. Den nya anläggningen kommer ligga nära ABB:s nuvarande lokaler i staden. Invigningen är tänkt att äga rum 2026.

”Vi har inte fått de nödvändiga tillstånden från kommunen än och vi ska diskutera med flera olika byggbolag. Förhoppningen är att skriva kontrakt så fort som möjligt”, säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation, och tillägger att byggstarten planeras ske 2024.

Stark underliggande trend

Just ABB:s affärsområde robotik har haft det motigt på sistone. Under andra kvartalet i år minskade orderingången med 23% jämfört med samma period 2022 till ett värde av 850 miljoner dollar. I kvartalsrapporten lyfte ABB fram att bolagets kunder gjort lagerjusteringar efter att försörjningskedjan förbättrats och att påverkan förväntas kvarstå även under det tredje kvartalet.

Enligt ABB:s ledning är den underliggande trenden stark och den självklara anledningen till investeringen.

”Vi ser en allt åldrande befolkning, framförallt i Europa, som på sikt även kommer vara sjunkande. Vi måste därför göra mer med mindre input. Inte bara industrin utan branscher som bygg och restaurang kommer få nytta av robotar framöver”, säger Sami Atiya och tillägger att ABB förväntar sig en tillväxt inom robotiklösningar på 7% under perioden 2022-2027.

I kinesiska Shanghai har ABB redan en lika stor anläggning inom robotik och enligt bolagsledningen ska även deras hub i USA expandera på sikt. Målsättningen är tre globala nav, där anläggningen i Västerås ska besörja efterfrågan från främst europeiska kunder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.