“ABB:s lönsamhet håller inte”

Erik Kjellgren, som förvaltar 350 miljoner kronor i Danske Banks fond Sverige Fokus, föredrar utskällda Assa Abloy framför hissade ABB. Varför då?

Vad kommer att driva börsen under resten av året?
– I början av året var det mycket fokus på Fed och om räntesänkningarna skulle lindra konjunkturinbromsningen i USA. Det är något som försvunnit. Nu är det i stället inflationen som är huvudfrågan, mycket på grund av skenande olje- och matpriser. Det här är saker som det är svårt att ha en stark syn på. Den svaghet som USA visar, och om den får effekt på resten av världen, är sannolikt helt avgörande.

Vad tror du då om sommarbörsen?
– I avsaknad av bolagsinformation blir det mycket makrotrender som styr. Man ska ha respekt för de stora krafterna. En annan faktor är hur synen på värderingarna kommer att vara. I dagsläget är det lätt att se på p/e-talen och anse att börsen är billig. Men den stora frågan är om vinsterna är uthålliga. TaABB. Vi tror inte att ABB:s höga lönsamhet kommer att bestå. Det bör man ha i åtanke när man bara tittar på en enskild multipel.

Er fond är en av de bästa Sverigefonderna i år – vad är hemligheten?
– Det har gått bra på många håll samtidigt och så har det varit under en hyggligt lång tid. Men man ska alltid utvärdera förvaltning över en så lång mätperiod som möjligt. Vi har haft stor glädje av att snabbt kunna byta fot, framför allt under inledningen av 2008. Vi försöker följa med eller utnyttja de trender som uppkommer på börsen, och genom att ha en hög omsättningshastighet i fonden kan vi lyckas med det. Under hösten tjänade vi mycket på att stå utanför exempelvisElectroluxochVolvo, som vi tyckte blev alltför högt värderade tidigare under året.

Vad har du för favoriter i fonden?
AssaAbloyär lågt värderat och ogillas av de flesta, vilket i mitt tycke är positivt. Det är en fördel att köpa bolag som inte så många tycker om, då får man potential i stället för risk i investerarsynen. Assa Abloy har historiskt klarat sig förhållandevis bra i lågkonjunkturer. De har en stark position, är världsledande och har gått från premie till rabatt.Husqvarnaär en aktie vi inte ägde för ett år sedan, men som nu tagit plats i portföljen. Den ogillas av många av samma skäl som Assa. Det är inte länge sedan storägarna slogs om bolaget på nivåer som är väsentligt högre än dagens, vilket är en trygghet i sig. Det har inte skett någon fundamental förändring i bolaget sen dess.

Och vad hittar vi inte i fonden?
– Vi gillar inte skog. Makroförutsättningar är dåliga, med ett påtagligt kostnadstryck från stigande energi- och råvarupriser. Den låga dollarkursen ställer till det på intäktssidan. Dessutom är vi skeptiska till vissa verkstadsföretag, som är alltför “gillade” av marknaden. Där ärABBett exempel. Många är odelat positiva till aktien. Visst, det är ett fantastiskt bolag som har rest sig som en fågel Fenix. Du hittar bra exponering mot heta branscher och emerging markets samt en fin balansräkning. Problemet är att alla vet om det. Vem ska fortsätta att köpa aktien?

Vad är viktigt som förvaltare att hitta i bolag?
– Vi vill ha transparens i intjäningen. Det ska gå att bedöma vad som beror på strukturella faktorer och vad som beror på omvärlden. TaSandvik, de har visat svaghet inom divisionen SMT vilket gjort oss negativa. SMT har en känslig affärsmodell då de är beroende av omvärldsfaktorer, vilket syns i de nedskrivningar som de tvingats göra på grund av sjunkande nickelpriser och dollarkurs. Men när nickelpriserna steg bakades det in i resultatet, vilket gör det svårt att bedöma den faktiska, underliggande resultatnivån. Men grundregeln är att du alltid ska välja bolag som du förstår vad de gör, som har bra management och en rimlig värdering.

nullnullnullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här