ABNW rekonstruerar och emitterar
Efter nästan en veckas handelsstopp i aktien presenterar teknikbolaget A Brand New Worlde idag en ny finansieringslösning för bolaget. Mot bakgrunden att bolaget är kraftigt skuldsatt väljer man nu att genom ett aktiebud från ett av koncernens dotterbolag, Wireless House, lägga över verksamheten i ett nytt moderbolag.
”Vi har insett att ABNW är i stort sett omöjligt att finansiera med den nuvarande balansräkningen. Det har varit ett problem att försöka få investerare att stoppa in pengar i bolaget när dessa skulle gå direkt till att betala skulder – då skulle vi ju i alla fall inte fått in några pengar för att driva bolaget vidare. Det är ett case som inte går att sälja i dagens marknad”, säger Jan Arpi, finanschef på ABNW.
Affären sker genom att ett av koncernens dotterbolag, Wireless House, lägger ett aktiebud på nuvarande ABNW. Aktieägarna erbjuds en nyemitterad aktie i Wireless House per ABNW-aktie. ”Vi känner oss rätt säkra på att den delen av budet går igenom. Jag har pratat med de största aktieägarna och i dagsläget har vi 56 procent anslutning”, säger Jan Arpi.
Bortsett från lånebördan befinner sig dock den underliggande rörelsen i ABNW i likviditetskris, och har så gjort under hösten. Lösningen blir nu att man drar igång ett nyemissionsförfarande i det nya bolaget.
”Emissionen förbereds nu parallellt med budförfarandet, som går ut strax innan jul. Vi siktar på att få in 50-100 Mkr, och förhoppningsvis kan vi få in pengarna i början av nästa år. Prospektet beräknas vara klart i början av januari”, säger Jan Arpi.
Enligt Jan Arpi ska pengarna från emissionen räcka fram till lönsamhet. Dagens rapport från ABNW avseende tredje kvartalet innehåller dock knappast några glädjebesked; nettoresultatet blev minus 122 Mkr och kvar i kassan finns bara 6 Mkr.
”Tredje kvartalet blev sämre än det andra, dels för att semestrarna infaller under den perioden, dels för att händelserna i USA påverkat även oss genom att våra kunder håller allt hårdare i pengarna. På intäktssidan blev det lite sämre än vi trodde och vår tidigare prognos om att nå break-even under fjärde kvartalet i år håller nog inte. I den låg försäljningsintäkter från Gismo, en produkt som vi nu drabbats av leveransförseningar på. Nu skjuts dessa till nästa år, och så även tidpunkten för break-even – som vi nu hoppas kunna nå under första kvartalet 2002.”
Som Ekonomi24 tidigare skrivit är sannolikheten stor att bolagets storägare Pål Krüger och Tom Bryant-Meisner, som successivt stärkt sitt grepp om bolaget, själva får ta en ansenlig del av emissionen. Än så länge är dock inget klart. ”De finns ju naturligtvis bland de aktieägare som accepterat det här förslaget och kommer även att vara storägare i det nya bolaget. Det är väl rimligt att de deltar i nyemissionen, men mer vill vi inte säga i dagsläget”, säger Jan Arpi.
Kvar i det nuvarande ABNW blir ett konvertibellån på totalt 80 Mkr, tre segdragna rättstvister som tyngt bolaget en längre tid och som skulle kunna påverka resultatet negativt med 60 miljoner kronor samt möjligheten till ett förlustavdrag på 1,4 miljarder.
”Kommer vi igenom alla turer med det nya bolaget, och får ordning på verksamheten, kan det ju bli läge att använda förlustavdragen men det är en öppen fråga. Beträffande rättstvisterna är det gamla grejer som inte rört så sig på många år, vi är inte särskilt oroliga över dem men det är klart att de varit ett orosmoment för våra investerare.”
Bakom det 80 Mkr stora konvertibellån som nu lämnas kvar i ABNW står en samling institutionella ägare och privatpersoner. Störst av dessa är Fjärde AP-fonden, som har 32,5 Mkr innestående. ”Vi har inte nått någon slutlig överenskommelse med dem, de har varken sagt bu eller bä ännu, men vi kände att vi var tvungna att gå ut med den här informationen nu. LRF och Länsförsäkringar, som tillsammans har cirka 13 Mkr i utestående lån, har gillat läget. Alternativet var ju konkurs, och för dem är väl alla alternativ bättre”, säger Jan Arpi.
ABNW har det senaste året skaffat sig ett minst sagt skamfilat rykte som börsbolag. Men det faktum att dagens affär i praktiken innebär att man ”smiter från notan” oroar inte Jan Arpi nämnvärt – tvärtom hoppas han nu kunna komma ifrån skandalskriverierna.
”Så som omständigheterna ser ut tycker jag att det här är en bra lösning. Det känns skönt att komma ur den limbo-situation vi befunnit oss i. Förhoppningen är att vi ska kunna lämna det gamla bakom oss”, säger Jan Arpi.
I samband med dagens besked meddelas även hur bolagets nya styrelse kommer att se ut, efter det att ledamöterna Nils Ljung, Göran Larsson och Claes-Göran Fridh för några veckor sedan meddelade sin sorti. Nya ledamöter blir Jan Segerberg, som även sitter i styrelsen för Peab och nu tar även tar ordförandeklubban efter Nils Ljung, samt advokaten Millert Carlsson, även styrelseledamot i Micronic Laser Systems. Förutom Pål Krüger och Tom Bryant-Meisner, som fortsätter i styrelsen, ska ytterligare ett eller två namn väljas in.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.