Affärsvärldens favoriter inför 2007

Affärsvärlden har valt ut 15 starka papper att stoppa i nästa års portföljer. Bank, verkstad och råvaror är genomgående teman på samtliga tre risknivåer. Ericsson kommer med, men Astra Zeneca får stå över.

Vi har funderat och bollat idéer. Och räknat. Och resonerat om konjunkturen – och om konsumtionstrender och megatrender och mikrotrender. Vi har pratat med företagen och deras konkurrenter. Allt för att sålla fram våra bästa val inför året som kommer. Utifrån en bruttolista på ett trettiotal företag har vi sedan skakat fram 15 aktier som tillsammans har potential att slå börsen nästa år. Traditionsenligt har vi delat in dem i tre nivåer: låg risk, medel risk och hög risk.

Bara det faktum att vi sätter samman en börsportfölj visar att vi tror på börsen. Men med det sagt vill vi tydligt påpeka att vi inte tror på någon stor uppgång. Det är slut på uppgångarna på 20-30 procent som har rosat marknaden de senaste åren. Går börsens generalindex upp 15 procent är det mer än vad vi väntar oss.

Ett par av de mest uppenbara utdelningsaktierna, som Telia Sonera och Volvo, får stå utanför portföljen den här gången. Men flera av de branscher som gått bra i år tror vi på också inför nästa år. Några undantag märks när vi höjer ett varningens finger för fastighetsaktier (övervärderade), it-konsulter (plågas av personalomsättning) och bioteknik- och forskningsbolag (för riskfyllda). De bolag som ändå nästan platsade i vår portfölj är fastighetsbolaget Wallenstam, it-konsulten HiQ och bioteknikbolagen Biovitrum och Oxigene. Skogsaktierna tror vi inte heller på – inte minst på grund av dollarn. Inte ens SCA, en aktie som vi haft med vid 17 tidigare tillfällen, får vara med.

Lågriskportföljen

Präglas av stora företag.
Vi lyfter åter fram Sandvik, en lågvärderad verkstad och klassisk Affärsvärldenfavorit. Bolaget är tydligt exponerat mot både gamla och nya världen och expanderar snabbt i Kina, ett land som kan bli företagets andra hemmamarknad om tre till fem år. Vad talar egentligen mot? Inte ens dollarkursen hotar Sandvik som får flera fina skördeår till. Pärlan i verkstan är numer inte värderad högre än börsen som helhet. Konkurrenten Atlas Copco är också köpvärd, inte minst som högavkastare, men vi vågar inte ha med båda.

Securitas är vårt nästa val. Bolaget har delats i tre delar men ligger ändå kvar från förra årets portfölj. Företaget jobbar på en tillväxtmarknad men aktien är ändå en defensiv satsning som inte i första hand varierar med konjunkturen. Den nye chefen Alf Göransson gjorde ett bra jobb med att renodla och effektivisera verksamheten i NCC. På hans agenda, när han börjar i mars, är en av punkterna att sälja eller dela ut affärsområdet Cash handling.

Intrum Justitia, ett av Europas största inkassoföretag, är nästa aktie med dold potential. Bolaget är överkapitaliserat och väntas göra extra stora utdelningar nästa år. Starka kassaflöden i kombination med nya produktidéer och nya högre finansiella mål på gång gör att aktien kan lyfta. Bolaget kan växa inom närliggande områden under ledning av den nye vd:n Michael Wolf. Insiders har köpt under hösten.

Nordea. Nordens största bank lovar ytterligare vinstökningar och får förnyat förtroende. Förhoppningarna på ledningen är högt ställda och den nye vd:n Christian Clausen väntas motsvara förväntningarna. De kulturkrockar som skapades när banken bildades är överbryggade sedan länge. Lågt p/e-tal och hög direktavkastning. Blir det, trots allt, en fusion med en europeisk eller nordisk bank, blir det bonus.

Megatrend nummer ett är att konsumtionsfesten håller i sig. Investmentbolaget som äger halva Ica får överta H&M:s plats i lågriskportföljen. Utlandsetableringar och helt nya butikskedjor är på tapeten för Hakon Invest som kom till börsen för ett och ett halvt år sedan. Länge tvivlade börsen på vad bolaget ville göra med kassakistan som sattes på börsen Nu senast köpte bolaget in sig i Cervera, i Hemma och i en dataelektronikfirma. Fler affärer är utlovade.

Medelriskportföljen

Är inte heller någon rysare. Tre storbolag och två mindre kommer med.
Först är det Ericsson – börsens mest stabila papper i år. Vi hade med aktien förra året och den får hänga kvar. Aktien är köpvärd upp till 32-33 kronor, och klarar bolaget det så går den bättre än vad vi tror att index presterar 2007. Det, i kombination med att vi väntar oss fortsatt stora investeringar i mobila nät och uppköp av mindre spelare, är tillräckligt för att vi ska ge aktien en andra chans.

Vår andra bank i portföljen blir SEB. SEB är den bank som gått starkast i år, upp 29 procent, och har intagit Handelsbankens plats som den dyaste aktien. Men tror man på en fortsatt stark ekonomi med tillväxt inom företagsutlåningen, en av bankens paradgrenar, stark aktiemarknad, fortsatt hög aktivitet inom förvärv, fusioner och börsnoteringar samt en obruten tillväxt i Baltikum så är SEB aktien att investera i. Till detta kommer ett besparingsprogram på upp till 2 miljarder kronor.

Gunnebo Industrier är avknoppningen som går bättre än moderbolaget (Gunnebo). Företaget är exponerat mot byggbranschen samt olje- och energibranschen genom lyft- och industriprojekt till bland annat offshoreindustrin. En lågvärderad verkstad som är konjunkturkänslig. De höjda råvarupriserna kan bolaget föra över på slutkunderna.

Investmentbolaget Investor fick en plats i vår portfölj under förra året vilket kanske förvånar. Bolaget har under året gjort en rad strategiska affärer och visat att den nya ledningen under Börje Ekholm klarar skivan. På senare tid, i takt med att kampen om Scania har hårdnat, har rabatten ökat men den kommer att falla tillbaka i takt med att aktiviteten håller i sig. Dessutom, vi på investmentbolagets viktiga innehav och att köpa dem till rabatt är aldrig fel.

Itab Shop Concept. Ännu en avknoppning som gått bra sedan den lämnade moderbolaget. Jönköpingsföretaget är vårt mellanriskval för att skugga köpfesten. Företaget bygger inredningar åt butikskedjor som Stadium och inom Aholdgruppen. Perfekt affärsmodell med tillverkning i Östeuropa och försäljning i Västeuropa. Dollaroberoende och snabbväxande, både organiskt och genom köp.

Högriskportföljen

Bjuder på en bukett små och medelstora bolag med det gemensamt att de alla är kvalitetsbolag som genererar vinster. Flera av dem är värderade därefter.
Axis är Lundaföretaget som vuxit sig störst i världen på samverkande nätbaserade kameror och videoservrar. Webbkameror finns snart överallt, i bussar, tunnelbanor och i bilar likaväl som i fastigheter. Med en värdering på 50 gånger nästa års vinst är det lätt att tro att företagets aktie har gjort sitt bästa redan. Affärsvärlden tror inte det. Marknaden, liksom försäljningen, ökar med 30-40 procent om året samtidigt som lönsamheten ökar.

Läkemedelsbolaget Meda är många fondförvaltares favorit i läkemedelssektorn. Specialty pharma-bolaget, största läkemedelsbolaget på börsen efter Astra Zeneca, kommer att växa snabbt med uppköp och kan självt bli uppköpt. Värderingen är hög men bolagets uppköp, nu senast av konglomeratet 3M:s europeiska läkemedelsdivision, lyfte aktien tio procent. Fler sådana besked lär komma under 2007.

Lågvärderat är Micronic Laser System, ett it-företag som haft ett mellanår. En investering i aktien är en investering i konsumtionsfesten, här med inriktning mot platta tv-skärmar. Micronic säljer tillverkningsutrustning som behövs för att göra nya modeller av skärmarna. Ett kvalitetsbolag som är världsledande i sin bransch, och med en aktie som värderas till bara sex gånger nästa års rörelsevinst, är en solklar uppköpskandidat. Ägandet är vidöppet.

Lundin Mining, koppar- och zinkgruveföretaget, har en uttalad förvärvsstrategi som uppskattats av marknaden. Familjen Lundin sitter numer på bara 10 procent av bolaget men är starkaste ägare. Nya köp väntas komma att presenteras under de kommande månaderna. Kassaflödet i bolaget är starkt, påeldat inte minst av bristen på zink i Europa.

Sista valet i portföljen är en annan högprisaktie, internetannonsföretaget Tradedoubler, som tar kommission på förmedlade internetannonser. Risker saknas inte. Vd lämnade bolaget helt nyligen och insiders säljer, men verksamheten i företaget, som är ett av de största i sitt slag i Europa, gynnas av ett par faktorer, konsumtionsfesten och den alltmer ihärdiga överflyttningen av konsumtion från verkliga butiker till internetbutiker. Företaget kan vara ett nytt Google. Eller bli uppköpt av samma företag.

FOTNOT: Ambitionen är att aktierna ska gå bättre än Affärsvärldens generalindex under perioden 8 december 2006 till 10 december 2007.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.