Afv avslöjar: Rusta-miljardärens serieförvärvare på väg till börsen

En ny serieförvärvare vill ta upp kampen med småspararfavoriter som Teqnion, Idun och Karnell.
Som huvudägare står Rusta-familjen – redo att skjuta in mer pengar.
Nu hägrar en börsnotering.
"Vi känner att det är rätt timing", säger VD:n Joachim Palmé.
Afv avslöjar: Rusta-miljardärens serieförvärvare på väg till börsen - Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel
Man köper "inga förhoppningsbolag eller turnarounds", säger VD Joachim Palmé.

Det finns en tydlig plan, säger Joachim Palmé, och skjuter fram ett fat fullt med kanelbullar på Sareqs kontor i centrala Stockholm.

För ett år sedan rekryterades 56-åringen till VD-posten, ett av de steg som bolaget tagit som ska landa i en börsnotering under slutet av 2025.

Man beskriver sig själva som en investeringspartner, andra skulle kanske använda termen serieförvärvare.

“Vi är väldigt fokuserade på att jobba med entreprenörsägda bolag”, säger Joachim Palmé.

Företagen de förvärvar ska omsätta mellan 50 och 300 Mkr. De ska vara välskötta och tjäna pengar.

Joachim Palmé är VD på Sareq sedan ett år.

“Så det är inga förhoppningsbolag eller turnarounds”, säger Palmé.

Han tar en tugga av en frukostmacka och fortsätter:

“Det finns en del entreprenörer som säger: ‘Jag vill bara sälja allting, casha ut och flytta till Spanien och dricka rödvin’. Sen finns en del entreprenörer som verkligen vill driva det vidare, men behöver få in någon som kan hjälpa till att ta nästa steg. Både med kapital men framförallt med operationellt kunnande. Man kanske vill släppa lite av sitt bolag för att inte ha alla ägg i samma korg.”

Sareq går alltid in som majoritetsägare och vill gärna att entreprenörerna ligger kvar med en betydande andel.

Vill se marginal på 10%

De flesta bolagen Sareq förvärvar kommer till dem via företagsmäklare. En due diligence görs, man lär känna varandra och skakar hand.

“Vi vill se att de haft en marginal över tid på minst 10%. Och att de ska vara ganska bra på det här med att generera ett kassaflöde. Vilka multiplar vi betalar? De brukar ligga på omkring 4-6 gånger EBITA, vi har aldrig gått över det. Och det har vi inte tänkt att göra heller”, säger han.

En skillnad från många investmentbolag, menar Palmé, är att Sareq tar stort operationellt ansvar.

“Vi är verkligen inne och hjälper dem att flytta fabriker eller implementera olika system – eller till och med produktutveckling. Och det är det vi tycker om att göra”, säger Palmé, som har en bakgrund på Boston Consulting Group och varit toppchef på IT-distributören TD Synnex i flera år.

VD:n ser upp till etablerade och framgångsrika noterade serieförvärvare som Lifco, Indutrade och Addtech.

“Det är ju det hållet vi vill röra oss mot. Sen jobbar ju de ibland på lite olika sätt och ibland mer likt oss. Ibland köper de bara 100 procent av bolag. Ibland har de kanske några kärnbolag som de gör tilläggsförvärv till”, säger han.

Mikael Norbäck och Erik Westling är fortfarande aktiva i bolaget.

Rusta-familjen huvudägare

Bakom Sareq står familjen Forssell, medgrundare och storägare i Rusta. Björn Forssell, son till Bengt-Olov Forssell som startade lågprisjätten tillsammans med Anders Forsgren 1986, sitter i styrelsen.

Familjen ställde upp med kapital när Mikael Norbäck och Erik Westling, som fortfarande är aktiva i bolagets ledning, grundade Sareq 2018.

“De är ju fortfarande med och bidrar med kapital. I förra rundan var de med, de kommer vara med här i nästa runda”, säger Palmé och refererar till familjen Forssell, som är huvudägare.

Rusta-familjen äger i nuläget runt 75% av Sareq.

“De är väldigt engagerade och jag pratar med Björn varje vecka. Däremot, om man tittar i det mer operationella, hur vi driver Sareq, vilka bolag vi tittar på, där är de inte speciellt delaktiga. Men givetvis måste ett beslut om en investering godkännas av styrelsen.”

Familjen Forssells aktier i Rusta är värda drygt 3,5 miljarder kronor.

Två nya förvärv

Så sent som förra veckan gjorde Sareq två nya förvärv: Etikettillverkaren Marc Bric samt en distributör av ljudprodukter för streaming och gaming.

Tillsammans omsätter de runt 200 Mkr.

Etikettillverkaren Marc Bric förvärvades förra veckan.

Marc Bric är mest känt för sina storleksmarkörer som fästs på galgar där USA är den största marknaden.

“Det är ett fantastiskt välskött och framgångsrikt bolag som är ledande i en nisch som går under radarn för de flesta av oss”, säger Palmé om förvärvet.

Ett annat portföljbolag VD:n lyfter fram är Better Hockey.

“De gör dels plast-is och tillbehör för att man ska kunna träna hockey när man inte är på is, utan på garageuppfarten, eller i källaren”, säger han.

Joachim Palmé målar upp en bild av en far som drömmer om att sin son eller dotter ska bli hockeyproffs.

“De är villiga att satsa rätt mycket på det. Och vi har produkterna för det. Det är ett bolag som vi ägt i fyra år. När vi köpte det var Sverige den största marknaden, men nu har vi helt svängt och jobbar jättemycket mot USA”, säger han.

Portföljbolaget Better Hockey tillverkar bland annat plastis.

Det långsiktiga målet är att fortsätta växa genom Sareqs förvärvade bolag, samtidigt som externt kapital tas in för att möjliggöra nya investeringar.

“Vi behöver ju inte gå till börsen för att ta in kapitalet för att vi blöder ekonomiskt eller har en enorm tillväxtplan som måste finansieras. Utan vi går ju till börsen för att vi vill och vi tror att vi har ett attraktivt case”, säger Palmé.

Vilka är de största riskerna med en notering?

“Om vi skulle ha möjlighet att ta in mycket mer pengar än vi egentligen har tänkt, då vill jag inte att vi faller för frestelsen att göra det. Jag vill inte att vi sitter med så mycket kapital att vi blir stressade i våra investeringar”, konstaterar Palmé.

“Vi kommer fortfarande tjäna pengar”

En styrka VD:n pekar på är portföljens diversifiering.

“Bolagen kan gå 20% sämre och vi kommer fortfarande tjäna pengar. Och sen är vi också väldigt konservativa med hur mycket vi lånar när vi gör ett förvärv”, säger han.

Har man med sig i bakhuvudet att både Rusta och en annan serieförvärvare, Karnell, varit lyckade börsnoteringar i närtid?

“Det har ju inte skadat. Hade alla IPO:er blivit misslyckade hade man dragit öronen åt sig. Så det har ju ökat aptiten snarare än att minska den”, säger han.

Och till sist, varför heter bolaget Sareq?

Nej, det handlar inte en förkärlek till ölen, som säljs på Systembolaget för 14 kronor på långburk, betonar VD:n.

“Vi tycker om associationerna med Norrland. Det är tryggt, det är rent, det är vackert, det är vilt. Det funkar”, avslutar Joachim Palmé.

Läs också:

IPO-guiden granskar alla börsnoteringar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från Carnegie Fonder