Afv:s portföljer slår börsen: ”Ska vara inspiration”

Affärsvärldens tre portföljer har alla gått runt 20% bättre än index på ett år. Det är alltid roligt när portföljerna går bra, säger Afv:s analysredaktör Daniel Svensson. Han hoppas att läsarna kan använda portföljerna "i sin egen beslutsprocess och nå ännu bättre resultat än vi gör".
Affärsvärldens portföljer
Affärsvärldens tre portföljer har alla gått bättre än index det senaste året. ”Det är såklart roligt med portföljer som går bra. Kanske extra mycket för Afv-portföljen som för det mesta har en ganska defensiv prägel”, säger Afv:s analysredaktör Daniel Svensson.

Knappt 37%. Så mycket har Affärsvärldens portfölj stigit under 2021. Det kan jämföras med att OMXS30 är upp närmare 27% sedan årsskiftet. Tanken med Afv-portföljen är att den ska vara en inspiration för privatsparare. Den ska också ge en snabb överblick av vilken syn vi har på börsen och våra bästa aktieidéer för stunden.

I normalfallet innehåller väskan minst ett dussin aktier. Just nu är antalet innehav fler än så: 20 stycken.

”Det är lite mer än vanligt men visst är det så att jämfört med placerare som jobbar fokuserat har vi många innehav. Det har växt fram som rätt för oss. Det blir mindre dramatiskt att göra förändringar och positioner på 2-4% innebär att vi vågar ta in lite mer riskabla aktier än annars”, säger Afv:s analysredaktör Daniel Svensson.

Han fortsätter:

”Ibland är vi extra glada för diversifieringen, som i år när Kambi tappade en storkund och rasade 30% på en dag. Ibland begränsar den oss på uppsidan. Detta är en balans alla investerare behöver hitta själva. En fördel i vårt fall är att vi är sju personer på analysavdelningen som alla hjälps åt. Så tjugo innehav är inga problem att hålla koll på för oss.”

Fått betalt för tron på bankaktier

Utdelningsportföljen för 2021, som du kan se här nedanför, har lyft drygt 50% sedan den skapades. Till den väljs ett antal aktier ut som alla har en extra hög direktavkastning. I praktiken krävs det att en aktie ska förväntas ge minst 4,5% i direktavkastning för att kunna vara aktuell för Utdelningsportföljen.

Varför har årets upplaga av utdelningsportföljen lyft runt 50%, tror du?

”Portföljen hade ett riktigt svagt 2020 och det är först i år som den överträffar index, mätt från start. Så det är en bakgrund. Utdelningsaktier var lågt värderade in i 2021. I år har vi också för första gången fått betalt för vår tro på bankaktier. Både Nordea och SEB finns i portföljen. Så har det sett ut förr om åren också, men då har de snarare hållit tillbaka avkastningen. Sedan har den oväntat låga räntan eldat på aktier med fast utdelning och några av våra case gått riktigt bra, som Kindred”, säger Daniel Svensson.

Fungerar som utvärdering

Sist, men knappast minst, har vi Buy & Hold-portföljen. Ungefär varannan vecka köper vi för cirka 1000 kronor i varje aktie som fått ett nytt köpråd av analysredaktionen de föregående två veckorna. Buy & Hold-portföljen säljer bara om eller när vi byter fot och sätter sälj på en aktie som tidigare kommit in i portföljen.

Portföljen är sedan start upp drygt 150%. Det kan jämföras med att index, inklusive utdelningar, stigit lite över 104%. Även under 2021 har portföljen gått bättre än index.

När Daniel Svensson får frågan om hur han ser på portföljernas utveckling i år, blir svaret:

”Det är såklart roligt med portföljer som går bra. Kanske extra mycket för Afv-portföljen som för det mesta har en ganska defensiv prägel. Den brukar gå som bäst relativt sett när index är svagt, men i år ligger den före trots börsrally. Uppgången för Buy&Hold-portföljen visar hur stark den enkla strategin är om man låter den få tid på sig att leverera.”

Hur mycket tid och energi lägger ni på de olika portföljerna?

”Det varierar mycket. Buy&Hold är ju en rent mekanisk portfölj som följer vissa regler. Så där krävs inte mycket eftertanke. Någon gång när bolag i portföljen gör nyemission eller köps upp behövs lite handpåläggning. Det händer inte så ofta. Den portfölj som redaktionen ägnar mest tid är Afv-portföljen. Där har vi ju fria händer att stoppa in vad vi vill. Utdelningsportföljen sköter sig till stor del själv också, vilket är tanken.”

Privatsparare ska alltid göra en egen analys innan eventuell handel, men hur kommer det sig att Affärsvärlden har de här portföljerna som inspiration?

”Vi tror att det efterfrågas och är uppskattat av läsarna. I viss mån tjänar det också som en utvärdering av hur bra vårt analysarbete är. Skulle vi konstant underprestera index så är det viktig information för oss och skäl att ompröva gamla sanningar. Men ytterst är det så att portföljerna ska vara inspiration. Redaktionens portföljbeslut visar hur vi tänker om aktier. Jag hoppas läsaren kan använda det i sin egen beslutsprocess och nå ännu bättre resultat än vi gör.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.