Ägarna rasar mot ÅFs storägare

Att Ångpanneföreningens forskningsstiftelse, som står som största ägare i bolaget, går emot Sweco-budet väcker nu starka reaktioner. Både de tunga institutionella ägarna och Aktiespararna betecknar förfarandet som ”förvånande” och ”ett försök till maktspel”. ”Stiftelsens agerande sätter stora värden på spel”, säger Lars-Erik Forsgårdh, VD för Aktiespararna.

I spåren av Swecos bud på ÅF (Ångpanneföreningen) går idag bolagets största ägare, Ångpanneföreningens Forskningstiftelse, (som har 25 procent av rösterna och 47 procent av kapitalet) ut och nobbar budet. Motiveringen är att stiftelsens stadgar stipulerar att man ska ha en ”betydande ägarandel” i ÅF. De åtta procent som stiftelsen skulle få om budet går igenom bedöms som för liten av stiftelsens ordförande Jan-Erik Olsson, som därigenom i praktiken blockerar affären. Beslutet väcker nu starka reaktioner både hos andra aktieägare och hos Aktiespararna. ”Det här är mycket olyckligt och sätter stora värden på spel”, säger Lars-Erik Forsgårdh. ”Att de avvisar budet så bestämt är oerhört förvånande. Det logiska vore att de hade satt sig ner och diskuterat igenom frågan med Sweco istället. Som störste ägare i ett marknadsnoterat bolag har man ett ansvar gentemot andra aktieägare som ÅF-stiftelsen uppenbarligen inte tar.”

ÅF:s största institutionella ägare, SEB Fonder som har knappt 12 procent av kapitalet och 7 procent av rösterna, ställer sig bakom budet och är förvånade över stiftelsens utspel. ”Vi anser att den här affären är det bästa för bolaget; dels finns det en industriell logik i budet, dels får vi bra betalt för våra aktier”, säger Björn Lind, ansvarig för nordiska och svenska aktier på SEB Invest. ”Det finns uppenbarligen tolkningsutrymme för vad stadgarna tillåter och inte. Sweco har gissningsvis övervägt dessa och därefter lagt ett bud som de tror går igenom. De skulle nog heller inte ha lagt så pass mycket pengar i ÅF om de inte hade fått signaler att investeringen var välkommen”, säger Björn Lind.

Flera aktieägare som Ekonomi24 talat med ser stiftelsens uttalande som ett rent förhandlingsutspel. Inte minst mot bakgrunden att stiftelsen i somras, då Sweco gick in i ÅF, sade sig ”självklart vara öppna för allt som leder ÅF i rätt riktning” och bedyrade att man inte satt ”fast i sitt ägande bara för sakens skull”.

”Pusselbitarna stämmer inte. Läser man budet noga framgår det att de dominerande ägarna i Sweco, Latour och familjen Nordström, är beredda att verka för att stiftelsen ska få plats i styrelsen. Hur mycket tydligare kan man vara?”, säger Björn Lind som påpekar att stiftelsen kan få stort röstmässigt inflytande även om de går med på affären. ”Kontantdelen är så pass hög att de flesta ägare troligtvis väljer det sättet att få betalt. Om stiftelsen då väljer att få betalt i aktier lär de därmed ändå få ett betydande inflytande”, säger han.

Även bland mindre ägare väcker budet starka reaktioner. ”Det är väldigt ologiskt att gå ut och såga budet på det här viset och vi är lika förvånade som alla andra. Om det här leder till att budet faller är det läge att bli rejält upprörd”, säger Johan Lindström, fondförvaltare på Banco.

Härnäst väntas nu ÅF:s styrelse, med Hans Dalborg i spetsen, ta till orda. ”Att stiftelsens ventilerar sin åsikt utan att ÅF:s styrelse sagt sitt är allt annat än god ton. Det sätter nu en väldigt stor press på styrelsen och jag utgår från att den tar sitt ansvar och ger Sweco ett mer nyanserat svar”, säger Lars-Erik Forsgårdh på Aktiespararna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight