Aktieindikatorn: Vinsterna ökar

Affärsvärlden räknar med klart ökade vinster för börsbolagen i år.

År 2000 kommer att bli ett vinstrikt år för börsbolagen. Enligt Affärsvärldens prognoser kommer vinsterna i år, inklusive de från utländska företag, att uppgå till hela 301 miljarder kronor. Det är en markant höjning från fjolårets samlade vinster som, extraordinära poster inräknat, summeras till 255 miljarder. Givetvis är det konjunkturuppgången som är orsaken till de ökade vinstförväntningarna. Efterfrågan för flera exportföretag har nu stigit ordentligt från de trevande och instabila nivåer som så många industrikoncerner noterade i halvårsrapporterna i fjol.

För att själv se hur mycket vinsterna väntas öka, eller minska, i år för varje bransch beräknar Aktieindikatorn dessa i relation till bokslutet 1999. Det är den siffran som återfinns längst ned i kolumn åtta för varje bransch. Vinsterna i år väntas, för de flesta branscher, överskrida fjolårets med i många fall över 30 procent och för verkstadsindustrin ligger förväntningarna ännu högre.

Atlas Copco är ett av de stora exportföretagen som räknar med ökad efterfrågan i år. Maskinuthyrningsindustrin i Nordamerika väntas fortsätta växa snabbare än ekonomin i övrigt. Dessutom förväntas konjunkturuppgången i Europa leda till större produktionsvolymer som på sikt kräver investeringar i ökad kapacitet. Bolaget tror sig även gynnas av ökade infrastrukturprojekt i Europa.

Affärsvärlden räknar med att verkstadsbolagets vinst för innevarande år uppgår till 4,5 miljarder, en ökning med 33 procent jämfört med i fjol.

Stena Line, som levererade sitt årsbokslut i veckan, verkar dock inte kunna dra vinning av någon konjunkturuppgång. Färjerederiet lider svårt av den slopade taxfree-försäljningen som inleddes vid halvårsskiftet i fjol. Resultaten blev en förlust med nära en halv miljard. För detta år tror Affärsvärlden att förlusten uppgår till 200 mkr.

Noteringar & Emissioner

Teleoperatören Tele 1 Europe Holding kommer att noteras på O-listan och även på Nasdaqbörsen i USA omkring 16 mars. I samband med noteringen genomförs en nyemission som beräknas tillföra bolaget cirka 3,4 miljarder i nytt kapital. Anmälningsperioden löper mellan den 3 och 10 mars och försäljningspriset förväntas uppgå till 121-138 kr per aktie.

Stockholmsbörsen har tagit beslut om att placera The Empire på O-listans observationsavdelning från och med den 1 mars. Anledningen är den verksamhetsförändring som följer av att bolaget förvärvar Ledstiernans tillgångar genom en apportemission.

Framtidsfabriken gjorde i måndags en split som åttafaldigade aktien. SBI-noterade Iquity Systems kommer att avnoteras och ha sista dag för handel den 8 mars. Glocalnet, tidigare inofficiellt noterat, handlas från och med i dag på Nya Marknaden. Lightlab, som noteras på SBI-listan från 13 mars, har fått sin nyemission fulltecknad och tillförs därmed 15 mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma