Aktien som smakar fågel

Kycklingproducenten Scandi Standard är på väg till börsen. Både marknadstrender och värdering talar för bolaget. Aktien är värd att teckna.

TECKNA.

Scandi Standard har en lång historia där förvärv varit en viktig ingrediens. Under 1970-talet grundades Kronfågel som i dag utgör den svenska verksamheten. Med ytterligare förvärv av danska Danpo från Lantmännen och norska Cardinal Food från Capman har bolaget skaffat sig en stabil grund att växa från.

Efterfrågan på kycklingbaserade livsmedel ökar. Det är en global trend som pågått under lång tid och som förväntas fortsätta. Det vita, mer hälsosamma och klimatsmarta kycklingköttet har visat sig ligga helt rätt i tiden. Under kommande år väntas den globala konsumtionen motsvara en tillväxttakt på 1,9 procent.

I Skandinavien är trenden starkare. Tillväxttakten har under de senaste åren legat på 3,6 procent i snitt per år. Hälsosammare dieter och fler kycklingbaserade livsmedelsprodukter har bidragit till ökningen.

Men för att vara ett hälsomedvetet land som Sverige äter vi alltjämt väldigt lite kycklingkött. Danskarna äter exempelvis 49 procent mer kyckling än svenskar, och i jämförelse med britter och amerikaner är skillnaden ännu större. Det borde därmed finnas utrymme för ökad konsumtion.

En intressant utveckling är även att efterfrågan på gris- och nötkött inte längre ökar i samma takt. Detta blev extra tydligt då köttproducenten HK Scan nyligen varnande för att vinsten kommer att bli lägre än väntat. Ny forskning om att för mycket rött kött ökar risken för att utveckla cancer har möjligen börjat ge effekt.

Koncernens vision är att få skandinaver att äta kyckling en gång till i veckan. Det skulle i så fall innebära att konsumtionen ökar med 30–45 procent per person och hamnar i nivå med övriga europeiska länder. Framför allt finns potential att öka andelen kylda varor på den svenska marknaden.

Historiskt har försäljningen varit mycket stabil i bolaget. Även under perioder med epidemier och lokala sjukdomsutbrott har försäljningen inte påverkats i någon större utsträckning. Tillväxten har legat på 6 procent i snitt per år.

Utmärkande för Scandi Standard är också en stark miljöprofil med låga utsläpp och lokalt producerande produkter. Detta efterfrågas i allt högre utsträckning. Kycklingmarknaden i Skandinavien styrs av omfattande reglering och kontroll rörande hygien. Endast i begränsad omfattning används fodertillsatser. Dessutom tillämpas salmonella-garanti i Norge och Sverige, vilket medför att importen begränsas. I Norge tillkommer dessutom höga avgifter och tullhinder, något som begränsar antalet aktörer ytterligare.

Scandi Standard har i detta skede inte något behov av ytterligare kapital. Fabrikerna är välinvesterade och effektiva, vilket väntas bidra till god lönsamhet och ett starkt kassaflöde. Räkna därför med generösa aktieutdelningar framöver.

Den danska fabriken har på senare tid genomfört en kraftig lönsamhetsförbättring. Potential finns i att komma upp i liknande nivåer även för den svenska och norska anläggningen. Målet om en rörelsemarginal på 10 procent finns därmed inom räckhåll.

Huvudägarna Capvest och Lantmännen väljer att sälja ut 45 procent som med övertilldelning kan öka till 65 procent. Priset per aktie väntas ligga i intervallet 33–40 kronor. Det högsta priset ger ett börsvärde på 2,4 miljarder kronor. P/e-talet hamnar i intervallet 10–12, en nivå som i jämförelse med HK Scan och utländska kycklingtillverkare känns attraktiv. Vi ser ett tillväxtorienterat och välskött bolag som passar bra på börsen till en rimlig prislapp. Rådet blir att teckna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.