Aktierna som sänker börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda nedåt i spåren av nedgångar i Asien och USA. Bank- och finansaktierna är särskilt utsatta.

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en negativ öppning när handeln i Europa inleds på måndagen efter svag utveckling i USA och Asien.

Strax före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 2,7 procent, CAC 40 Index 2,3 procent lägre och DAX Index terminen tappade 2,6 procent.

Efter ett sent säljtryck i New York på fredagen nådde marknaden ett nytt tolvårslägsta sedan Citigroup nått en överenskommelse med finansdepartement om att konvertera upp till 25 miljarder dollar av statens preferensaktier till stamaktier och privata investerare erbjöds samtidigt att konvertera preferensaktier om 27,5 miljarder dollar. Dessutom sänkte General Electric sin utdelning.

Dow Jones stängde 1,7 procent ned, vilket kan jämföras med att indexet var kring -0,8 procent vid svensk stängning. Februari blev därmed en svag månad, Dow Jones tappade 11,7 procent. Indexet har backat under sex månader i rad och är över 50 procent ned från toppnoteringen i oktober 2007.

S&P 500 sjönk 2,4 procent tyngd av främst finanssektorn som sjönk 6,5 procent och läkemedelsektorn tappade 4 procent efter att Barack Obamas reformeringsplaner riskerar att slå mot resultaten för försäkringsbolag och medicintillverkare. Nasdaq Composite slutade 1,0 procent ned.

Nedgångarna på Wall Street spred sig till de asiatiska börserna under natten. Fortsatt oro över att den amerikanska regeringen ska behöva ge ytterligare hjälp till finanssektorn och statistik som visat att USA:s BNP föll mer än väntat uppgavs pressa marknaderna i regionen.

Wall Street Journal har rapporterat att försäkringsjätten AIG kommer att få ytterligare 30 miljarder dollar från Tarp-programmet i ett nytt räddningsprogram. Samtidigt minskas kreditlinan från Fed ned till 20-25 miljarder dollar från tidigare 60 miljarder dollar. Detta uppgavs sätta press på terminerna för de tre ledande USA-indexen, som i den tidiga handeln är ned med runt 1,5 procent.

Av nyheter från Europa finns att HSBC, Europas största bank sett till marknadsvärde, meddelat att den tar in 12,5 miljarder pund i nytt kapital genom en nyemission till en rabatt mot fredagens stäningskurs om 48 procent. Blir nyemissionen lyckad ökar bankens kapitaltäckning med 150 punkter.

Banken redovisade samtidigt ett resultat exklusive nedskrivningar för helåret 2008 på 19,9 miljarder dollar. Under helåret tog HSBC nedskrivningar och reserveringar på 24,8 miljarder dollar.

Commerzbankschefen Martin Blessing har till tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung sagt att banken kan behöva mer kapital från staten men att det inte finns något behov för tillfället.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen. Securitas kan påverkas av att Dagens Industri i en analys på måndagen skrivit att det ökade fokuset på lönsamhet har sänkt risken i Securitas och den rabatt som bolaget i dag värderas till ger ett bra köpläge.

Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Boliden till jämvikt från tidigare undervikt.

Måndagens agenda bjuder på industrins inköpschefsindex i Storbritannien klockan 10.30, som väntas sjunka till 35,0 från 35,8, enligt Bloomberg News. Från euroområdet kommer KPI i februari som väntas visa att inflationstakten gick ned margniellt, till 1,0 procent från 1,1 procent i januari.

Under eftermiddagen vänds intresset mot USA med ISM inköpschefsindex som viktigaste hållpunkt. ISM-index släpps klockan 16.00 och i korten ligger en nedgång till 34,0 från 35,6, enligt Bloomberg News prognosenkät. På den amerikanska agendan står även privata inkomster för januari, väntat är -0,2 procent, och privatkonsumtion, väntat är +0,4 procent, samt bygginvesteringar, som väntas sjunka med 1,5 procent i januari.

Av hållpunkter senare i veckan finns på onsdag från USA både ISM för tjänstesektorn, ADP-rapporten över den privata sysselsättningsutvecklingen i februari och Federal Reserves regionala konjunkturprognos Beige Book.

Veckans höjdpunkt är den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari på fredagen. Efter en sysselsättningsnedgång med 598.000 personer i januari väntar marknaden nu en nedgång med 650.000 personer. Samtidigt beräknas arbetslösheten stiga till 7,9 procent från 7,6 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.