Aktiestrateg ser liten chans till budhöjning

Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell bedömer att sannolikheten för ett konkurrerande bud på Arcam är begränsad.

Det skulle krävas ett rejält mycket högre bud på 3D-printningsutrustningsbolaget Arcam för att General Electric, GE, inte ska gå segrande ur striden. Därmed inte sagt att de som i dagsläget köper aktier över budkursen agerar ologiskt.

Det menar Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank.

“Visst finns det en möjlighet att någon lägger ett högre bud, och det är uppenbarligen vad marknaden tror. Min bedömning är dock att GE har både styrkan, kunskapen och viljan att ro hem det här”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Arcam handlades på onsdagseftermiddagen till 294 kronor, 9 kronor över GE:s budkurs 285 kronor.

“Från en traders perspektiv är det en rimlig kalkyl. GE kommer knappast att dra tillbaka sitt bud, så 285 kronor blir någon form av golv och förlusten därmed högst omkring 3 procent. Den som tror på ett konkurrerande bud kan hoppas på en väsentligt högre vinst än så”, säger Lars Söderfjell vidare.

Täckning av blankningspositioner kan också vara en delförklaring till att aktien betalas så pass bra, men enligt Finansinspektionens statistik finns bara en aktör med en kort position på mer än 0,5 procent av Arcams kapital, Macquarie Funds.

Enligt onsdagens blankningslista har Macquarie just minskat sin negativa position med cirka 37.000 aktier, till cirka 230.000 aktier. Aktörer med mindre blankningspositioner än 0,5 procent syns dock inte i statistiken.

Sannolikheten för ett konkurrerande bud bedömer Lars Söderfjell trots allt som begränsad.

“GE har redan 14 procent av Arcam. För att bolaget skulle ge upp den sitsen krävs ett rejält mycket högre bud”, säger han.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat tror den lilla brittiska investmentbanken North Square Blue Oak att Arcam till slut kan komma att gå för ett pris närmare 330 kronor per aktie.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.