Aktörerna somslåss om kunderna

SEB – klassikern
SEB:s paradgren men också ett framtida tillväxtområde. Banken finns på 14 marknader, däribland spanska solkusten och lyfter fram den internationella närvaron som ett försäljningsargument.
Chef Private Banking: Thomas Ericsson.
Startår: Började utvecklas på 80-talet i den form verksamheten bedrivs i dag.
Antal kunder: 25 000.
Antal anställda: ca 500.
Miniinsättning: Ingen formell gräns men SEB riktar sig till kunder med en placeringsbar förmögenhet i storleksordningen 5 miljoner kronor eller mer.
Total förvaltat kapital: 307 mdr.
Snitt per kund: 12 mkr.
Prissättning: Individuell men minikostnaden för diskretionär förvaltning är 11 875 kronor och för rådgivande förvaltning 6 500 kronor.
Övrigt: Utsågs till bästa private bank i Sverige 2006 av Euromoney och av Prospera.

Nordea – den starka nordiska spelaren
Nordeas svenska private banking historik är relativt kort. Både gamla Meritabanken i Finland och Unibank i Danmark hade större fristående private banking verksamheter och Nordea har fortfarande en stark position i de länderna. Startskottet för Nordea i Sverige gick vid förvärvet av Trevise. Private banking är ett prioriterat område och banken planerar ett antal nyrekryteringar till den svenska marknaden.
Chef private banking Sverige: Inga-Lill Carlberg.
Startår: 2001 i dess nuvarande form
Antal kunder: 85 000.
Antal anställda: 880 rådgivare.
Miniinsättning: 150 000 euro.
Total förvaltat kapital: 48 miljarder euro.
Snitt per kund: 5 mkr.
Prissättning: Individuell.

Swedbank – folkets privatbank
För ett par år sedan fick Swedbank upp ögonen för det förmögna kundsegmentet. Swedbank är starka på mindre företag vilket också slår igenom i private banking-tjänsten. Swedbank har en stark lokal närvaro och försöker fånga upp de kunder som har ett större behov av finansiell rådgivning som till exempel vid ägarskiften. Banken har också, till skillnad mot flera andra aktörer, en mer pragmatisk inställning till minimiinsättning och storlek på placeringsbara tillgångar trots att man säger sig ha flest miljonärer som kunder i banken som helhet.
Chef private banking: Mikael Edler.
Startår: I nuvarande utformning 2001.
Antal kunder: 20 000.
Antal anställda: 175, inklusive 50 aktiemäklare.
Miniinsättning: 1 mkr.
Totalt förvaltat kapital: 50 mdr.
Snitt per kund: 4,2 mkr per familj.
Prissättning: 2 500 kronor per år plus avgifter i produkterna.

Banque Invik – jokern i Luxemburg
Stenbecksfärens maktbolag Emesco och dess investmentbolag Kinnevik hade egentligen inte tänkt sälja Invik, men det var omöjligt att tacka nej till isländska Milestones generösa erbjudande. Inviks private banking-verksamhet startade 1989 när Banque Invik etablerades i Luxemburg. Efter omstrukturering ingår private banking i Banque Invik med säte i Luxemburg och filial i Stockholm. De nya ägarna väntas fortsätta på den inslagna tillväxtbanan.
Chef private banking: Paul-Marie Majerus.
Startår: Sverige 1997, Luxemburg 1989.
Antal kunder: Över 1 000. anställda: 21.
Miniinsättning: 100 000 euro.
Totalt förvaltat kapital: Uppgift saknas.
Snitt per kund: 10 mkr.
Prissättning: 0,50 procent per år.

EFG International – en schweizare i Sverige
För sex år sedan köpte Schweiz tredje största privat bank EFG den svenska kapitalförvaltaren IBP. EFG skaffade snabbt en svensk oktroj och byggde ut verksamheten med bland annat private banking. EFG har flera kontor i Sverige och övriga Europa. Moderbolaget börsnoterades så sent som 2005 i Zürich. EFG expanderar kraftigt, framför allt genom att ständigt anställa flera CRO, men också genom förvärv. Den snabba tillväxten uppskattas av aktieanalytikerna.
Chef private banking Sverige: Thomas Vinell.
Startår: 2004.
Antal kunder: Cirka 1 100.
Antal anställda: 20 CRO (Customer Relationship Officer) + 12 övriga.
Miniinsättning: 5 mkr.
Total förvaltat kapital: Cirka 11 mdr.
Snitt per kund: Cirka 9,8 mkr.
Prissättning: individuellt överenskommet fast förvaltningsarvode och/eller individuellt överenskommet rörligt arvode – ingen depåavgift.

Handelsbanken – doldisen
Handelsbanken är av tradition decentraliserad till de enskilda kontoren som håller stenhårt i kundrelationerna. Banken kämpade därför länge mot trycket att behöva etitkettera verksamheten inom förmögenhetsförvaltning. Men till slut gick det inte längre att stå emot och förra året lanserades private banking som en särskild verksamhet. Handelsbanken är inte den första aktör man tänker på inom området men har trots det rätt stor andel förmögna privatpersoner som kunder, inklusive en stor internationell verksamhet med Luxemburg som bas.
Chef private banking: Petter Åberg.
Startår: Lansering av området Private Banking 2006.
Antal kunder: ca 10 000.
Antal anställda: Uppgift saknas.
Miniinsättning: Ingen formell gräns. Beror på sammanhanget och helhetsaffären.
Totalt förvaltat kapital: ca 150 mdr.
Snitt per kund: ca 15 mkr.
Prissättning: Individuell.

Erik Penser Fondkommission – satsar på underleverantörer
Oberoendet är en hörnpelare och Erik Penser förlitar sig på utomstående partners och underleverantörer. Mindre än 10 procent av kapitalet förvaltas av Erik Penser Fondkommission och Erik Penser Fonder.
Chef Strategi & Allokering: Mats Ekström.
Startår: 2004.
Antal kunder: ca 115.
Antal anställda: 7.
Miniinsättning: 10 mkr.
Total förvaltat kapital: 3,5 mdr.
Snitt per kund: ca 30 mkr.
Prissättning: Ingen extra kostnad för kund, kostnadsdelning med leverantör.

HQ Bank – snabbväxaren
Från början sköt HQ in sig på entreprenörer men banken börjar också bli en spelare bland förmögna med gamla pengar. HQ Bank satsar mycket på marknadsföring och ger bland annat ut ett glassigt magasin till 40 000 av Sveriges mest förmögna, där profiler från media och industrin haussar banken.
Chef Private Banking: Mikael König.
Startår: 1998.
Antal anställda: 115.
Miniinsättning: 3 mkr.
Totalt förvaltat kapital: 81 mdr (inkl kapitalförvaltning).
Snitt per kund: 7 mkr.
Prissättning: Beroende på tjänst – förvaltningsarvodet ligger på drygt 1 procent i snitt.

Carnegie – för de fetaste plånböckerna
Carnegie var länge det enda riktiga alternativet till storbankerna. En viktig del i Carnegies erbjudande är verksamheten i Luxemburg men i samband med att Carnegie fick sin bankoktroj 2004 uppgraderades verksamheten till ett eget affärsområde, helt fokuserat på förmögna privatpersoner, familjeföretag och stiftelser. Erbjuder även kringtjänster som personlig säkerhet, skräddarsydda evenemang, hitta utbildningar med mera.
Chef private banking Sverige: Johan Mörner.
Startår: 2004.
Antal anställda: 55 i Sverige, runt 100 globalt.
Miniinsättning: Ingen formell gräns, men siktar på segmentet från 10 miljoner kronor och upppåt.
Total förvaltat kapital: 56 mdr globalt.
Snitt per kund: “Betydligt över 10 mkr”.
Prissättning: Individuellt.
Övrigt: Utnämnd till bästa private bank 2007 av Euromoney.

Avanza Private Banking – gör-det-själv
Avanza stänger inte sommarstugan åt kunderna men erbjuder ett brett produkt- och tjänsteutbud inom private banking för den aktive miljonären. Banken saluför sin private bank som en “hjälp till förmögna att själva förvalta sitt kapital”. Avanza erjuder inte diskretionär förvaltning, det vill säga där kunden överlåter förvaltningen åt firman.
Chef private banking: Marcus Ölvestad.
Startår: 2004.
Antal kunder: ca 3 600.
Antal anställda: 8.
Miniinsättning: 3 mkr.
Total förvaltat kapital: 15 mdr.
Snitt per kund: 4,2 miljoner mkr.
Prissättning: OMX -börserna 0,055 % Minimicourtage 99 kr. Inlåningsränta 2,85 % samt räntegaranti. Inga års eller depåavgifter.

Nordnet – lågprislada på internet
Nordnet Private Banking är alternativet till traditionell private banking för den som vill sköta det mesta själv. Nordnet har också personlig mäklarservice och kostnadsfri pensions- och skatterådgivning.
Chef Private Banking: Daniel Ljungel.
Startår: 2005.
Antal kunder: ca 800.
Antal anställda: Verksamheten är integrerad i Nordnets övriga verksamhet med ca 250 anställda.
Minimiinsättning: 2,5 mkr som kan delas upp på olika depåtyper, såsom aktie- och fonddepå, kapitalförsäkring, privatpension, individuellt pensionssparande och tjänstepension.
Förvaltat kapital: 3 mdr.
Snitt per kund: 3,75 mkr.
Prissättning: Inga fasta avgifter, årsavgifter, depåavgifter eller förvaltningsavgifter. Räntegarantier och kort utan avgifter.

Kaupthing – uppstickare som värvar
Kaupthing Private Banking bildades utifrån de förvärvade fondkommissionärerna Aragon och JP Nordiska. Ett större grepp om verksamheten tog Kaupthing 2004 då flera specialister rekryterades från bland annat Carnegie. Under senare år har Kaupthing också utökat sina tjänster med försäkrings- och skatterådgivning.
Chef private banking: Mats Andersson.
Startår: 2001.
Antal kunder: cirka 5 000.
Antal anställda: 40 (110 inkl asset management).
Miniinsättning: Nej.
Total förvaltat kapital: cirka 26 mdr.
Snitt per kund: 5,2 mkr.

Fler aktörer än de som ingår i sammanställningen är på väg in på den svenska marknaden, däribland isländska Glitnir (som köpte Fischer Partners), Danske Bank och Öhman Fondkommission.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Länsförsäkringar AB