Ålandsbanken ser svenska kronan som rejält undervärderad

Svenska kronan har tappat rejält mot bland annat dollar och euro i närtid, vilket har lett till att Ålandsbanken ser valutan som "rejält undervärderad" mot bakgrund av fundamentala faktorer. Det skriver banken i sitt morgonbrev.
Ålandsbanken ser svenska kronan som rejält undervärderad - pengar-pank_binary_6979556.jpg
Bland dessa faktorerna finns hög svensk tillväxt, stora bytesbalansöverskott och kraftiga budgetöverskott. En möjlig trigger för en uppvärdering vore en tidigareläggning av Riksbankens räntehöjning.

”Den amerikanska centralbanken kommer med all sannolikhet att göra en första räntehöjning redan i mars och därefter väntar sannolikt ytterligare 3-4 höjningar under 2022. Vad gäller Europa räknar vi med att ECB höjer räntan under 2023”, skriver banken och fortsätter:

Riksbanken ligger långt efter, vilket tynger valutan. Den rådande kronkursen innebär en försvagning år/år på 5-10 procent visavi euron och 2-5 procent gentemot dollarn under Q1 till Q3, vilket kommer att ge exportindustrin ordentlig medvind.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.