Ålandsbanken underviktar i aktier

Ålandsbankens taktiska allokeringsgrupp fortsätter att undervikta aktier till förmån för räntor. Marknaderna återhämtade sig enligt fondbolaget oväntat snabbt efter Brexit-beslutet från Storbritannien.

Jämfört med en normalallokering på 50 procent räntor och 50 procent aktier är nuvarande fördelning istället 70 procent räntor och 30 procent aktier, i likhet med tidigare.

”Vi ställer oss tveksamma till idén att ytterligare penningpolitiska stimulanser kan vända utvecklingen. Istället befarar vi att den allmänna osäkerheten kommer väga negativt på dessa underliggande trender. I det korta perspektivet måste dock vägas mot att centralbankerna återigen, och i motsats till våra förväntningar, lyckats vända sentimentet på marknaderna, åtminstone i det korta perspektivet. Vi är därför fortsatt inne i en period av mycket vaksamhet”, skriver teamet.

Aktiemarknaden anses generellt vara dyr och den har inte blivit billigare under sommaren. Ålandsbanken skriver att det finns fortfarande fog till att vara försiktig och pekar på fallande vinster. Kapitalförvaltaren uppger dock att man ändrat sin ränteposition i och med att ECB sänker till minusränta. Fondförvaltaren har valt att lägga mer kapital i kredit och mindre i korta räntor. Tyngdpunkten på aktieportföljen är Europa där direktavkastningen är högre.

När det gäller aktiemarknader föredrar man Norden och Europa som har sol i moln vilket är näst bäst enligt Ålandsbankens skala. USA är sämst med regn och åskväder. USA-börserna är dyra och har valutamotvind samtidigt som direktavkastningen ligger i linje med den tioåriga räntan.

Tillväxtmarknaderna har snäpet sämre än Europa och Norden.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.