Alla Affärsvärldens analyser vecka 27

Analyser av Sagax, Kopparbergs, Dedicare, Note, Hedera Group och Flexqube samt värdering OMXS30, Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Börsgolvet, Råduppföljning, Insiderkollen, Uppköpsguiden, IPO-guiden och rapportkalender vecka 28.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 27 - Vecka27.2023.png

Sagax

I dagarna tog fastighetsstjärnan Sagax in 2 miljarder kronor i en riktad emission till en premie på 90% mot substansvärdet. Det är ett oerhört styrkebesked när andra fastighetsbolag handlas till brutal rabatt. Sagax emission kan dock också tolkas som en liten varningsklocka.

Kopparbergs

Bryggerikoncernens marginaler har försvagats senaste kvartalen. Bolaget har genomfört prishöjningar för att kompensera tappet. Kan Kopparbergs nå historiska marginalnivåer är aktien långt ifrån dyr.

Dedicare

Vårdsbemanningsbolaget Dedicare har uppvisat stark tillväxt och marginalförstärkning senaste åren. Den norska marknaden har agerat draglok. Aktien har fallit tillbaka en del från toppnivåerna i våras. Betyder det köpläge?

Note

Kontraktstillverkaren Note slår till med sitt tredje förvärv i Storbritannien. Prislappen är något högre relativt de tidigare förvärven och rörelsemarginalen i linje med Notes.

Hedera Group

Bemannings- och assistansbolaget Hedera Group har vuxit riktigt fort de senaste åren. Aktien har utvecklats bäst bland de svenska välfärdsbolagen senaste året. Finns fortsatt uppsida?

Flexqube

Tillväxten är tillfälligt bortblåst och balansräkningen behöver troligen stärkas genom en nyemission. Men är det för tidigt att ge upp hoppet om Flexqube?

Så värderas OMXS30-bolagen

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 steg 12% första halvåret 2023. Hur värderas aktierna på vinstprognoserna för 2023 och vilka aktier har Affärsvärlden köpråd på?

Afv-portföljen

Det har varit skralt med större händelser bland portföljbolagen senaste veckan. Snart riktas fullt fokus mot rapportfloden och vad den kan säga oss om framtidsutsikterna för Afv-portföljens 15 innehav.

Buy&Hold-portföljen

Portföljen köper in skogsbolag och streaming. Men även mjukvara, värdebolag samt ett norskt storbolag.

Börsgolvet

Förvaltare svettas på övertid i poolbaren, där garanter hoppar strömhopp efter misslyckade emissionsprocesser. Och Carnegie ser ut att ha en bomb på lut!

Råduppföljning

Det var rätt att lyfta fram Sagax D som köpvärd i ett klimat där många liknande placeringsalternativ inte direkt har rosat marknaden. Bättre sent än aldrig i finska kontraktstillverkaren Scanfil. Där slog vi om från ett neutralt råd till köp efter ett starkt andra halvår 2022 och kursuppgång, för att sedan se en ännu större uppgång i aktien som stigit 33% sedan köprådet.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i H&M, Dustin, IAR Systems, Tobii Dynavox, Fastpartner och BPC Instruments.

Uppköpsguiden

Endast ett bolag gjorde IPO under första halvåret 2023. Det är dock fortsatt hög transaktionsaktivitet med flera uppköp. Under första halvåret kom det 16 bud på ett dussin bolag. Den svaga svenska kronan talar för fler uppköp.

IPO-guiden

En IPO och en inställd så ser facit ut för noteringsåret 2023 så här långt. Minst ett bolag kommer troligen noteras nu under sommaren.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 28

Kommande vecka rapporterar bland annat Ericsson, Scandic, Axfood, Kinnevik, Castellum, SBB, EQT, Avanza, Fortnox, Cloetta och PEAB. Utdelning är att vänta från Bilia. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 28.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.