Alla de nya stjärnorna

Den som säger att det är omöjligt att hitta nya börsbolagschefer har inga undanflykter längre. En lång rad chefer göms under det absoluta toppskiktet. Och många av dem är kvinnor.

När allt fler chefer sparkas eller helt sonika tar sin Mats ur skolan när jobbet blivit för tråkigt öppnar det stora möjligheter för företagens dotterbolags- och mellanchefer att ta klivet upp till den betydligt mer synliga vd-posten.

Frågan är vilka personer som är de heta kandidaterna till framtida vd-jobb. Affärsvärlden har talat med en rad rekryteringsföretag som plockat ut de kandidater de tycker är värda att lägga på minnet.

Peter Uddfors, vd på AL Data i Sverige, ett dotterbolag till börsnoterade AL Data OY i Finland, tippas gå långt inom näringslivet. Han har varit nästan två år på AL Data.

– Han har en typ av egenskap som kommer att bli alltmer viktig de kommande fem till tio åren. Han har förmågan att vara både affärsmässig och visa stor empati vilket är en bristvara i dag. Många är duktiga på att fatta beslut och driva företag, men saknar helt empatisk förmåga. Kan man visa empati i en organisation växer också respekten för chefen i kristider, säger Peter Westberg, chefrekryterare på Andersson & Korn.

ÅRETS SVENSK: Nej, bara årets ledare.

Ett starkt kort är naturligtvis Staffan Jufors, vd på Volvo Penta, som fick Affärsvärldens utmärkelse Årets ledare i november med en motivering som bland annat konstaterade att han ”…med ett konsekvent och målinriktat ledarskap och stort personligt engagemang väckt liv i ett av Volvos mer undanskymda affärer.”

En annan het kandidat till framtida vd-poster är Hans Benndorf, vd för Länsförsäkringar Liv.

– Han är både lönsamhets- och marknadsorienterad, han är duktig på att både gasa och bromsa. Samtidigt är han en mycket mycket uppskattad ledare som är prestigelös, säger Per Witt på rekryteringsföretaget Witt & Co Excecutive Research.

Han vill också framhålla Inga-Lill Carlberg, aktiechef på Nordea.

– Hon har varit framgångsrik inom fondförvaltning, och hon borde också ha potential till något annat. Dessutom är hon en klok och insiktsfull person som skapar en bra stämning kring sig, säger Per Witt.

Andra namn är Cecilia Kragsterman, chef för affärsutveckling på Skandia, och Gun-Marie Renaldo, enhetschef på Cap Gemini Ernst & Young, eller Astra Zenecas Cecilia Schelin Seidegård. Alla beskrivs av rekryterare som ”allmänt duktiga” ledare som är resultatorienterade.

En annan person som tros gå långt är Jörgen Latte som i dag är tillförordnad finanschef på Telia.

– Han är enormt duktig, är väldigt bred och är en duktig generalist. Han är både drivande och resultatorienterad samtidigt som han är en omtyckt person, säger en chefrekryterare, som också gärna framhåller Nils Björkman, vd för Tetra Pak i Europa och Afrika.

– Han är en riktigt duktig ledare och industrialist. Han skulle utan tvekan kunna ta ett börs-vd-jobb.

Glöm inte heller att hålla ögonen på Catherine Sahlgren, vd för Selecta i Skandinavien, som säljer kaffe och mat via automater på jobbet. Hon arbetade tidigare på Pressbyrån.

– Hon är en bra ledare som får med sig folk, samtidigt som hon är duktig på finansiell analys och är duktig på att leverera resultat, säger en rekryterare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.