”Alliansen kommer att lyfta börsen”

Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna och tidigare på mäklarfirman Alfred Berg.

Kristdemokraternas Göran Hägglund är Sveriges ende toppolitiker med direkt erfarenhet av att arbeta med aktier och placeringar. Han tror en borgerlig valseger bäddar för en stark börsutveckling.

Ibland brukar det sägas att när socialdemokraterna vinner ett val så faller börsen först i tre dagar men stiger sen under tre år. När de borgerliga vinner är det tvärtom. Ligger det något i det här?

– Det stämmer förstås inte. Om man tittar på de två tillfällen då en borgerlig regering tagit över, 1976 och 1991, var det i båda fallen så att väljarna röstade bort socialdemokraterna för att de hade kört ekonomin i botten. Borgerliga regeringar fick ta över och vända utvecklingen. Om konjunkturutvecklingen är likartad så kommer en Alliansregering att föra en politik som gynnar börsen mer, eftersom vi främjar tillväxt och ser mer till företagens villkor.

Men bättre tillväxtförutsättningar i ekonomin ger väl bara resultat för bolagens del på lång sikt?
– Jo, men det är min bestämda uppfattning att en Alliansregering kommer att vara bättre för aktiemarknaden.

Fast i en allt mer globaliserad ekonomi med stora kapitalflöden över gränserna – spelar någon roll vad nationella regeringar gör?
– Om man ser enbart till hur det går för börsen så spelar det mindre roll idag än för 30-40 år sen eftersom ekonomin är gränslös, ägandet är spritt och företagen finns noterade på flera olika börslistor. Men den nationella politiken spelar ändå en roll, inte minst för alla de bolag som är beroende av hemmamarknaden och av att villkoren för företagandet är bra.

Du har själv jobbat i finanssektorn i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Vad gjorde du?
– Jag var först på Wasa och sysslade med försäkringar och kapitalförvaltning och blev sedan rekryterad av Alfred Berg för att öppna deras kontor i Jönköping. Där arbetade jag med att ge råd till enskilda företagare och förmedla våra produkter när det gällde bland annat aktiedepåer. Det gav mig väldigt mycket, dels kontakter och kunskaper, dels intressanta erfarenheter. Att jobba i finanssektorn är oerhört mätbart, det är något som jag gillar. När man släcker lampan på kvällen kan man se hur mycket pengar man dragit in till firman.

Hur gick det?
– Det gick rätt bra för mig ekonomiskt. Inte så att jag kunde bygga upp någon förmögenhet, men jag fick gå ner i lön när jag blev riksdagsman 1991, och det gjorde jag förstås gärna eftersom jag är så politiskt engagerad?

Nej, jag menar: de råd som du gav till dina kunder, föll de i någorlunda god jord?
– Jodå, jag har inte fått klä skott för något eller fått några ruttna tomater på mig.

Har du några egna aktier?
– Nej, sen jag kom in i riksdagen sparar jag enbart i fonder. Något som jag lärde mig under åren i finanssektorn var att agera långsiktigt, investera kontinuerligt, som man ju kan göra via månadssparande, men också att sprida riskerna. Jag har idag fem-sex olika fonder. Svenska aktierfonder förstås, för jag tror på Sverige, men jag lägger inte alla ägg i den korgen utan där finns några globala fonder också, mest med inriktning på Fjärran Östern.

Finns det några företag som du följer med särskilt intresse?
– Ja, vi har ju bland annat flera fina företag i min hemtrakt, Småland, som Itab/Xano, som ju har vuxit upp till något fantastiskt. Dessutom tycker jag det är intressant med Ericsson som gjort en otrolig comeback.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.