“Altruistisk konsumtion ger status idag”

”Det är mer status att ha solceller på taket än ett nytt kök. Altruistisk konsumtion ger status idag."

Det sa regeringens nationella samordnare för Fossilfritt Sverige Svante Axelsson på Affärsvärldens och Deloittes seminarium om tillväxt som hölls i Almedalen i veckan. 

I panelen för seminariet med rubriken: ”Ekonomisk tillväxt – konsumtionshelvete eller bättre samhälle?” deltog även Klas Eklund, seniorekonom vid advokatfirman Mannheimer Swartling, Günther Mårder, vd Företagarna och Karin Stenmar, hållbarhetschef vid Folksamgruppen. 

En fråga som diskuterades flitigt var vad tillväxt egentligen betyder och hur begreppet ska tolkas. 

– Tillväxtbegreppet är fel och behöver kompletteras. Vi behöver göra de omställningar som behövs så får tillväxten bli vad den blir, sa Klas Eklund. 

– Tillväxten är inte ett mål i sig utan snarare ett aktivitetsmått, fyllde Svante Axelsson i, och menade att tillväxten dessutom kommer att drivas av de omställningar mot en mer cirkulär ekonomi som världen måste få till.

Han påpekade också att det händer mycket inom klassisk svensk industri när det gäller hållbarhet. 

Karin Stenmar tog, apropå frågan om konsumtion, upp möjligheten att ha ett shoppingfritt år. Hon ansåg att det leda till upptäckten av andra aktiviteter.

I sammanhanget påpekade Günther Mårder att han har byggt sin karriär på ”sparad krona” men tillade samtidigt att världen knappast hade gått framåt om alla konsumenter hållit i plånboken på samma sätt som han. Någon måste köpa för att världen ska kunna växa.

– Om vi går tillbaka till min mormors mormor så var det en tid då en fjärdedel valde att fly härifrån. Sverige var ett vidrigt ställe. Hon hade aldrig trott mig om jag berättade att Sverige blivit ett ställe man flyr till. 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här