Amazons Black Friday kantad av aktivistattacker och protesterande personal i Europa

Det har varit en tuff Black Friday för amerikanska e-handelsjätten Amazon i Europa. Bolaget har blivit utsatt för attacker från klimataktivister vid 15 anläggningar runt om på kontinenten samtidigt som man fått utstå protester från anställda och förare i Tyskland, Frankrike och Italien, rapporterar Reuters.
Amazons Black Friday kantad av aktivistattacker och protesterande personal i Europa - Climate Britain Protests
Extinction Rebellion-aktivister utanför Amazons kontor. Foto: Ian West/PA via AP/TT
Enligt aktivisterna återspeglar Black Friday själva besattheten med en överkonsumtion som inte är förenlig med en hållbar planet.

”Amazon och liknande företag har utnyttjat vår önskan om bekvämlighet och skapat en skenande konsumtion på bekostnad av den naturliga världen”, sade Extinction Rebellion som blockerat 13 Amazon-anläggningar i Storbritannien.

Vad gäller protesterna är dessa kopplade bland annat till lönerna som anses vara orättvist låga. Fackförbundet Verdi har fått cirka 2 500 anställda att lämna sina poster vid distributionscenters i Rheinberg, Koblenz och Graben i Tyskland. I Italien ska en strejk redan vara på gång samtidigt som Frankrikes toppfack CGT också uppmanar till strejk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.