Amerikansk BNP viktigast

Ekonomin i USA har krympt fem av de senaste sex kvartalen. Torsdagens tillväxttal måste nå över 3 procent för att få godkänt. Då är recessionen bruten.

Förra veckan bjöd på en myckenhet av dramatik på börsen i samband med att marknaden sög i sig floden av kvartalsrapporter. Som helhet slutade börsen bara några tiondelar upp, OMX Affärsvärldens generalindex klättrade 0,23 procent under veckan. I USA sjönk börsen ungefär lika mycket – det första veckovisa fallet sedan rapportsäsongen inleddes

Kvartalsdramatiken fortsätter under dagarna som följer med rapporter från bland annat den förra supercyklisten, industrijätten Sandvik, och fina banken, Handelsbanken.

Viktigaste värdemätaren i veckan är ändå siffran över den ekonomiska utvecklingen i USA, som kommer i morgon, torsdag. Allt under väntade 3,5 procent i BNP-tillväxt under tredje kvartalet betyder problem för världens alla börser – men samtidigt fortsatt låga räntor.

För förra kvartalet var siffran minus 0,7 procent, och helåret 2008 innebar ett minus på 3,8 procent. så det går inte att säga annat än att förhoppningarna är ordentligt uppskruvade, inte minst som fem av de sex senaste kvartalsnyckeltalen från USA har varit negativa. En siffra som når väl över noll skulle visa det som många ser som mest efterlängtat – att recessionen är över.

Kvartalsrapportfloden når i veckan springvattennivåer och en tillbakablick på rapporterna som redovisats så här långt visar på sensationellt god utdelning. Av de cirka 40 bolag som följs av SME Direkt har 26, eller 70 procent, överträffat snittprognoserna som analytikerna utfärdat. Den höga andelen har sin motsvarighet i USA där, fram till i torsdags, 199 av storbolagen i index över de 500 mest traditionstyngda bolagen hade rapporterat. Och utfallet kan inte beskrivas som annat än häpnadsväckande. Hela 81 procent av bolagen har slagit analytikernas prognoser.

Veckan som kommer blir främst en temperaturmätare på hur de stora oljebolagen i USA mår nu när oljepriset stiger igen. Jättar som Exxon, Chevron och Conoco Phillips väntas alla presentera lägre vinst än under fjolåret när de kvartalsrapporterar nu i veckan.

Analytikerna har under förra veckan skruvat upp förhoppningarna på USA-företagen högst påtagligt, så sent som för en månad sedan spåddes resultatras på i snitt 25 procent i tredjekvartalsrapporterna. Nu är fallet dämpat och analytikerna tror på ett minus i storleksordningen 18 procent.

Affärsvärlden tror inte på en börs som klappar igenom under någon av de närmaste veckorna. Tillräckligt många storbolag har yttrat sig om konjunkturen för att det ska gå att hävda att det värsta är förbi. På frågan om återhämtningen blir V-, U- eller W- eller L-formad, tycks det bästa svaret just nu vara att återhämtningen sker stabilt – men från en låg nivå. Det bäddar för en börs som utvecklas sidledes eller svagt uppåt de kommande veckorna.

Enstaka bolag, som Telia Sonera och Handelsbanken, som båda rapporterar i dag, onsdag, bör kunna överraska uppåt. Konjunkturoberoende Astra Zeneca, rapporterar i morgon, torsdag, och kan också presentera större vinster än vad analytikerna väntar sig,

ABB har redan kablat ut en omvänd vinstvarning, så där kommer inga nyheter. Men veckan kan avslutas i moll.

Från SSAB kommer mest dystra siffror eftersom produktionen har bantats ned till ett minimum under året.

Sandvik, med vd Lars Pettersson, som rapporterar på fredag kan mycket väl bli det bolag som avgör vart verkstadskonjunkturen är på väg. Ska den förre supercyklisten lyckas få stopp på ovanan med att överraska nedåt?

En försmak av vartåt det lutar kan den som orkar igenom stålvärldsettan Arcelor-Mittals rapport få redan i dag, onsdag.

Nyckelfrågorna är: Går det att få igenom prishöjningar nu? Och ökar ståltillverkningen igen?

Nu i Veckan

Onsdag

* Rapporter: SHB, Nordea, Telia Sonera, Arcelor Mittal.

Torsdag

* Rapporter: ABB, Astra Zeneca.

* Statistik: BNP i USA kv3 (prel).

Fredag

* Rapporter: SSAB, Sandvik.

Måndag

* Rapporter: Industrivärden, Ryanair.

* Statistik: LO presenterar lönekrav inför avtalsrörelsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF