ANALYS: MICROSOFT – Aktien, Obändig optimism

Aktiemarknaden vägrar att se några hot mot Microsoft.

Det finns onekligen många potentiella hot mot Microsoft iframtiden. Ett är en eventuell uppdelning av bolaget. Andra äratt PC-eran går mot sitt slut, att konkurrensen från bland annatgratisprogram på internet ökar, att bolaget får en trög start pånya marknader, till exempel mobiltelefoni, och så vidare. Trotsde här hoten har Microsoft-aktien stigit med 44 procent detsenaste året och de senaste två åren med hela 159 procent.Analytikerna tror också på en fortsatt ljus framtid. Enligt detamerikanska prognoshuset Zacks rekommenderar 13 analytiker påWall Street starkt köp i aktien, 18 köp och tre behåll. Ingenanalytiker rekommenderar sina kunder att sälja Microsoft-aktien.

Baserat på den genomsnittliga vinstprognosen för räkenskapsåretjuli-juni handlas aktien till p/e-talet 62. Microsoft värderasalltså i allra högsta grad som ett tillväxtbolag, trots sinstorlek. Det är också uppenbart att aktiemarknaden tar hoten motMicrosoft med en klackspark. Det är egentligen inte så konstigt.Bolaget fortsätter att överraska kvartal efter kvartal med starktillväxt och höga marginaler. Senaste kvartalet överträffadebolaget marknadens genomsnittliga vinstförväntning med 12procent. Många investerare menar att ryktet om PC:ns död är betydligtöverdrivet. Särskilt i Asien spås tillväxten fortsätta. Ochoavsett om så blir fallet kommer Microsoft att kunna fortsättaatt mjölka sina kassakor, Windows och Office-paketet, i många årtill, spår aktiemarknaden. Men framför allt finns det enfortsatt orubblig tro på Microsofts ledning med Bill Gates ochSteve Ballmer i spetsen. Deras sinne för affärer och förmåga attta fram hyfsat slagkraftiga program i kombination med Microsoftsenorma kassa, anses för att bolaget kommer att lyckas på nyaområden som mobiltelfoni, kabel-TV, elektronisk handel och såvidare (se huvudartikeln). Vidare har Microsoft alltid haft enaktieägarvänlig politik, med regelbundna program för återköp avaktier. Det uppskattas givetvis av marknaden.

När det preliminära domstolsutslaget i Microsofträttegången komi början av november spådde många bedömare att Microsoft-aktienskulle rasa ordentligt. Att domaren gick på statens linje ökarju risken för en splittring av Microsoft och därmed ett slut pådet monopol som gjort bolaget så lönsamt. Men kursen föll medblott en procent. Det förvånade många, men har sinaförklaringar. Många analytiker hävdar att de olika delarna i ettsplittrat Microsoft kan ge en sammanlagt högre värdering än dagens.Enligt investmentbanken CSFB, till exempel, skulle en uppdelning i enoperativsystemdel, en för övriga program och en internetdel geett sammanlagt värde på 550 miljarder dollar, att jämföra meddagens börsvärde på cirka 480 miljarder dollar.Varje enskild del kan förstås komma att växa snabbare om den fårstå på egna ben. Det går knappast att underskatta risken för attett stort och framgångsrikt företag, som Microsoft, så småningomslår sig till ro. Det hände till exempel IBM på 1980-talet.Vidare skulle det vara positivt för Microsoft om konflikten medstaten kan avslutas. Den tar mycket tid, kraft och koncentrationifrån ledningen och gör att det kan spridas oro om bolaget blandkunder och anställda. Ett uppdelat Microsoft gör att respektivedel helt och hållet kan fokusera på sin verksamhet.

En ofta nämnd parallell till Microsoft är telebolaget AT&T som1984 av konkurrensmyndigheten tvingades dela upp sig i sjuregionala bolag. Sedan dess har de här så kallade baby bellsutvecklats starkt. En aktieägare i AT&T som har behållit sinaaktier i de nya bolagen har haft en årlig avkastning på nära 15procent. Det är bättre än New York-börsens index. Men framförallt är det sannolikt en betydligt starkare utveckling än vadsom skulle varit fallet om det gamla AT&T fått bestå.

RÄTTEGÅNGEN: En jätte prickas

Det mesta talar för att Microsoft delas upp. Bra förkonkurrenterna, men kanske inte för konsumenterna.

Utan tvekan är Microsofts tuffa, på gränsen till hänsynslösa,metoder inom marknadsföring och försäljning en viktig förklaringtill bolagets framgångar. Det går knappast heller att överskattabetydelsen av bolagets förmåga att utnyttja sin starka positioni branschen. Men samtidigt som de är orsaken till framgångarnakan just de här faktorerna bli det som fäller det Microsoft somvi känner.

Historiskt mål

I en av historiens mest uppmärksammade rättegångar har nämligenden amerikanska staten försökt visa att Microsoft utnyttjat sinmonopolliknande ställning på ett olagligt sätt. Microsoft harmed sitt Windows 90 procents marknadsandel på operativsystem.Genom att integrera olika program med Windows har bolaget,enligt åklagaren, skaffat sig en dominerande ställning även påandra typer av program. Det gäller inte minst så kalladeinternetbläddrare, där Microsoft på kort tid slog utkonkurrenten Netscape med sitt program, Microsoft Explorer.I en preliminär dom häromveckan meddelade domstolen att den heltoch hållet går på statens linje. Det definitiva utslaget kommerden 22 februari år 2000 och blir med största sannolikhetfällande. Men åtminstone staten vill gärna göra upp i godo. Iförra veckan inleddes därför samtal med Microsoft som kan ledatill en uppgörelse.

Delning på längden eller tvären

En möjlig lösning är att Microsoft sätts under hård kontrollfrån myndigheternas sida. Allt för att förhindra att bolagetfortsätter att utnyttja sin dominerande ställning. En sådanlösning skulle emellertid kräva stora resurser från denkontrollerande myndigheten. Den är därför inte särskilt trolig.Allt fler lutar i stället åt att Microsoft helt enkelt delas uppi flera delar. En sådan uppdelning kan se ut på olika sätt. Ettscenario är att bolaget styckas vertikalt, det vill säga att detbildas flera olika mini-Microsoft, som skulle konkurrera medvarandra. En annan möjlig utveckling är att bolaget delas horisontellt,det vill säga i olika delar inriktade på en särskild produkteller produktgrupp. Den troligaste lösningen i så fall är attMicrosoft delas upp i en operativsystemdel kring Windows. Enannan del för program och tjänster kring internet. Och en tredjedel kring bolagets övriga program som Word, Excel med flera.Microsoft har varit skickligt på att slå ned allt motstånd iform av potentiella konkurrenter. Listan på bolag som försöktatt konkurrera med Microsoft, men misslyckats, kan göras lång.Det har gjort att få bolag vågat gå in på Microsofts områden,även om de skulle ha kunnat. Ett uppdelat, mindre dominantMicrosoft skulle få många programvarubolag att vädra morgonluft,till exempel IBM, Oracle och Sun. Det är exempel på bolag somhar kapacitet att bryta sig in på Microsoft traditionellaområden. Ett styckat Microsoft kan också betyda att småprogramvaruföretag vågar satsa på områden som tidigare varitmark minerad av Microsoft.

Dominans kan gynna konsumenter

Hur konsumenterna kommer att påverkas är det svårare attförutse. Men till och med domaren medgav att Microsofts dominanspå flera sätt har varit positiv för konsumenterna. Microsoftsprogram har ju blivit standard i persondatorer. Att skickafiler, dela dokument och så vidare har på så sätt blivit enkelt,eftersom alla använder samma program. Enkelheten har varit enstarkt bidragande orsak till det senaste decenniets PC-boom ochdärmed genomslaget för internet.Det kan också vara så att Microsofts dominerande ställning givitlägre priser på programvara. Visserligen leder ju hårdarekonkurrens vanligtvis till lägre priser. Men storleken är a ocho för ett programvaruföretag. Microsoft kan slå ut sina fastautvecklingskostnader på oändligt många fler program än vad somhade varit fallet om marknaden varit uppdelad på flera spelare.

BILDTEXT: I interneteran är gamla programvarusuccéer inte likagrundmurade som tidigare.

Bill Gates har hamnat i en ny sits på grund av hotet fråninternet. Sin vana trogen reagerar han snabbt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.