Analys: Svenska kronan tappar när Riksbanken slutar valutasäkra

Riksbankens valutapolitik är sannolikt den huvudsakliga drivande faktorn bakom att den svenska kronan stärkts under den senaste tiden, skriver HSBC i en analys.
Analys: Svenska kronan tappar när Riksbanken slutar valutasäkra - svenska-kronan-mynt-kronor-700-170102_binary_6815525.jpg

”En del av denna återhämtning berodde på den starka utvecklingen för risktillgångar, till vilka kronan har en stark korrelation och högt beta,” skriver bankens analytiker i en kommentar.

”Men även om man tar hänsyn till den kraftiga uppgången i globala aktier från slutet av oktober och framåt lyckades kronan ändå överträffa förväntningarna. Enligt vår uppfattning drevs detta sannolikt av Riksbankens valutapolicy”, skriver HSBC.

Efter att ha försvagats under några år stärktes kronan rejält under slutet av 2023. På onsdagen ligger kronan runt 10,25 mot dollarn.

Inhemska utvecklingen påverkar

HSBC pekar på att den svenska kronan kan ställas inför tuffare motstånd framöver och att uppgången kan avta i takt med att valutasäkringarna upphör.

Riksbanken beslutade i september att valutasäkra en del av valutareserven genom att sälja 8 miljarder amerikanska dollar och 2 miljarder euro mot svenska kronor.

”Hastigheten i valutaförsäljningarna hittills kan nu bli ett hinder för SEK. I nuvarande takt kan centralbankens USD-försäljning vara avslutad i mitten av januari, medan EUR-försäljningen kan pågå lite längre, om än i mycket mindre storlek. Detta väcker frågan om vad som händer med SEK när denna källa till valutatillförsel sinar.”

HSBC menar vidare att den inhemska ekonomiska utvecklingen i Sverige inte motiverar en långvarig eller betydande överavkastning för SEK.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets