Analytiker: Börsraset en överreaktion

Korrigeringen på -10 procent i den globala börsmarknaden under förra veckan är enligt Ålandsbankens bedömning "sannolikt en överreaktion", framgår av en morgonkommentar på måndagen där bankens analytiker ställer sig frågan om botten nu är nådd.

Ålandsbanken uttrycker osäkerhet kring om det går att konstatera en botten efter den globala börsturbulens som bröt ut i samband med att coronaviruset nådde global spridning med explosiv utveckling i flera världsdelar i förra veckan.

Anledningen till att det är svårt att sia om är att det handlar ”inte så mycket om fundamenta som om psykologi”. Ändå väljer banken att inte minska sin aktieexponering samtidigt som bedömningen är att volatiliteten kommer att fortsätta. Ålandsbanken försöker i stället ”utnyttja marknadsrörelserna för att höja kvaliteten i portföljerna” genom att sälja svagare innehav till förmån för ”kvalitetsaktier” som tidigare haft hög värdering.

Även om de kortsiktiga effekterna på världsekonomin kommer att vara tydligt negativa finns det inte särskilt stor anledning att tro på varaktiga konsekvenser, skriver Ålandsbankens analytiker. Reaktionen nedåt i marknaderna kan till och med rendera i positiva effekter på lite längre sikt, om centralbankerna bär fram nya stimulanspaket, menar banken i likhet med flera andra analytikerkommentarer från måndagen.

Analytikerna noterar att relativt få vinstprognoser för 2020 ännu har förändrats i någon större utsträckning, men att sådana förmodligen kommer att ramla in under den närmaste tiden.

”Multipelnedgången (drygt 10 procent sedan toppen för de större börsmarknaderna reds anm) kan därmed ses som en indikation på vilka nedrevideringar marknaden räknar med”, skriver Ålandsbanken.

Avseende grundsynen på 2021 ser bankens analytiker både de nordiska och globala marknaderna som lågt värderade baserat på nästa års prognosticerade vinster (PE-multiplar om 13-15x).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco