Analytiker: Fed-besked lyfter råvaror

Fed levererade ungefär det beslut som kunde väntas på förhand.

Köp av ”långa” statspapper för 600 miljarder dollar till och med juni 2011 beskrivs både som ”något mer än väntat” och ”något modest”, men det kan ställas mot prognoser om ”minst” 500 miljarder inför beskedet.

Det som kanske var mest överraskande var att Fed inte avser att köpa mycket statspapper med ”riktigt lång” löptid, i intervallen 10-30 år, vilket resulterade i en markant uppgång i 30-årsräntan. 30-räntan steg 20 punkter, till 4,06 procent, en stund efter räntebeskedet.

John Ryding och Conrad DeQuadros, vid RDQ Economics, konstaterar i ett kundbrev att det amerikanska finansdepartementets behov nu ”effektivt kommer att finansieras av Feds sedelpress” under de kommande sex månaderna.

”Men bulken av köpen kommer att göras i löptider mellan två till tio år, och den markanta brantningen i kurvan (särskilt mellan 10-30 år) kan spegla en besvikelse att Fed inte riktade köpen mer mot statspapper med längre löptid”, skriver RDQ-ekonomerna.

”Vi tror att QE2 medför få fördelar för ekonomin, men det kommer ytterligare underminera dollarn och lyfta guld- och råvarupriser de kommande månaderna”, fortsätter de.

Alfred Broaddus, tidigare Fedchef i Richmond, säger till Bloomberg News att Feds motiv för onsdagens åtgärd var att motverka risken för ”för mycket desinflation”. Han bedömer att marknaden hade räknat med ett besked om köp för 500 miljarder dollar och tycker att det var viktigt med de ”extra 100 miljarderna”.

”De gjorde lite mer vilket antyder att de ville lägga till ett utropstecken till vad de gjorde”, sade Alfred Broaddus.

John Silva, chefekonom vid Wells Fargo Securities, sade att Fed köper försäkring mot nedåtrisker men noterade att Fedbeslutet var förknippat med flera villkor.

– Om saker och ting ändras ganska snabbt skulle Fed ändra attityd omgående och du kanske bara får ett par månaders köp. 75 miljarder dollar per månad säger vad de kommer att göra så länge de ekonomiska förhållandena består. Om ekonomin eller inflationen tar fart kommer de att ändra bedömning, sade John Silva.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.