Analytiker: Låg värdering motiverar köp i gruvbolaget

Gruv- och smältverksbolaget Boliden steg på fredagen för tredje dagen i följd och har därmed adderat drygt 7 procent under veckan. Bakom uppgången ligger bland annat två uppgraderingar från tunga analytiker.

Senast ut var Morgan Stanley, som på fredagen höjde sin rekommendation till övervikt från jämvikt, med ny riktkurs 232 kronor (213).

Låg värdering efter det senaste månadernas kursfall, goda utsikter till rejäla utdelningar, en intressant produktmix och en gynnsam valutautveckling talar för aktien enligt investmentbanken, rapporterar Bloomberg News.

På onsdagen höjde Deutsche Bank sin rekommendation för Boliden till köp från behåll, med riktkursen höjd till 240 kronor (225).

Även Deutsche lyfter fram en gynnsam valutaexponering, samt produktionsmixen med inslag av såväl guld som silver och nickel.

Gruvsektorn generellt har också gynnats av glimtar av hopp kring de amerikansk-kinesiska handelsdiskussionerna och under veckan stigande basmetallpriser.

Boliden handlades strax efter klockan 13 på fredagen till omkring 233 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång knappt 2 procent för dagen. Sedan mitten av augusti är aktien upp nästan 20 procent från årets lägsta nivåer kring 195 kronor.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.