Analytiker rekommenderar Ericsson

Ericssonanalytikerna fortsätter att se positivt på Ericsson efter fredagens rapport. Sex av tio analytiker har någon form av köprekommendation, visar en rundringning. Av de tillfrågade har däremot två analytiker ändrat nedgraderat Ericssonaktien.

”Det fanns en del negativa saker i rapporten, men det positiva övervägde”, säger Gunnar Andersson, telekomanalytiker på Handelsbanken, som behåller sin rekommendation och rekommenderar ”strong buy” samt en riktkurs på 65 kronor inom en sexmånadersperiod.

Efter Ericssons kvartalsrapport i fredags har analytikerna på bankerna och fondkommissionärerna räknat på siffrorna och analyserat bolagets framtidsutsikter.

Endast ett fåtal har dock ändrat sina rekommendationer. En av dem är Nordea Securities som sänkt rekommendationen från ”behåll” till ”sälj”.

”Bolaget är högt värderat, bland annat sett i förhållande till Nokia. Det är dessutom svårt för bolaget att göra vettiga prognoser för 2002 och 2003. Vi tror inte heller att nyhetsflödet blir så bra för både sektorn och bolaget under det kommande året”, säger Mika Paloranta, telekomanalytiker på Nordea Securities.

En tydlig majoritet, sju av tio tillfrågade analytiker, behåller däremot sina rekommendationer och har alltså samma rekommendation som före kvartalsrapporten. Det innebär att sex av tio av de tillfrågade analytikerna är fortsatt positiva till Ericsson och har någon form av köprekommendation, exempelvis ”köp”, ”öka” eller ”strong buy”. Endast tre telekomanalytiker har en säljrekommendation, och en analytiker rekommenderar att behålla aktien.

Förklaringen till den fortsatt positiva synen på Ericsson beror på att analytikerna har ett förhållandevis långt perspektiv när de sätter sina rekommendationer. Många av dem räknar med att fjärde kvartalet kommer att vara fortsatt svagt, men räknar med en vändning någon gång nästa år.

”Botten nås under fjärde kvartalet, sedan blir det en stark förbättring. Ericsson måste ner för att komma upp. Framtiden kallar”, säger en telekomanalytiker.

”Det är tydligt att Ericsson är den ledande aktören inom mobila system och vi räknar med att det kommer att gå bra för det affärsområdet inom Ericsson de närmaste åren. Dessutom tror vi att de internationella räntesänkningar som hittills gjort kommer att få effekt på världsekonomin vilket kommer att påverka Ericsson positivt”, säger Peter Nyström, telekomanalytiker på Aragon.

De utländska analyshusen verkar generellt mer skeptiska till Ericsson. även om bilden är splittrad.

Cordius Asset Management höjer rekommendationen från Behåll till Öka. ABN Amro gör tvärt om och sänker rekommendationen från Köp till Behåll. Mot varandra går även Goldman Sachs och Morgan Stanley. Goldman Sachs höjer sin prognos för nästa år från en förlust på 18 öre per aktie till en vinst på 42 öre. Morgan Stanley sänker sin prognos från en vinst på 49 öre till en förlust på 19 öre och behåller rekommendationen Underperform, vilket kan översätts till sälj eftersom aktien väntas gå sämre än börsen i övrigt.

FOTNOT: Alfred Berg, Aragon, Carnegie, Deutsche Bank, Hagströmer & Qviberg, Handelsbanken, Nordea Securities, Nordiska Fondkommission, Swedbank, Öhman Fondkommission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets