Analytiker sågar Ericssons informationsgivning
Under gårdagen framkom att Microsoft aldrig gick in som ägare i samriskbolaget Ericsson Microsoft Mobile Venture. Den amerikanska datajättens ambitionener har därmed reducerats till ett samarbete på licensavtals-basis och när Ericsson framöver byter namn på bolaget lär knappast Microsofts varumärke kvarstå.
Det faktum att Ericsson mörkat på beskedet om att Microsoft aldrig var delägare i projektet har dock retat upp aktiemarknaden, enligt flera telekomanalytiker som Ekonomi24 talat med. ”Tyvärr känns det här rätt typiskt Ericsson, deras informationsgivning upphör aldrig förvåna”, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på Fischer & Partners.
Bakgrunden är att när bolaget presenterades i december 1999 betraktades det som en så stor nyhet att aktien börsstoppades. När handeln väl återupptogs sköt aktiekursen omedelbart i höjden. Under rekordartad omsättning stängde B-aktien 12 procent upp.
”Om det ansågs så pass kurspåverkande när samarbetet presenterades skulle man ju kunna förvänta sig att de även talar om att det aldrig blev något delägarskap av det”, säger Håkan Wranne.
Trots att allt tyder på att Microsoft vände i dörren och backade från ägarskap på ett tidigt stadium var det först igår Ericsson lämnade information om att Microsoft aldrig varit delägare i bolaget. Anledningen till att man inte informerat om detta tidigare var, enligt Ericssons informationsavdelning, att den nya formen för samarbetet inte ansågs påverka kunderna.
”Slutsatsen av det är att man inte skulle behöva bry sig om investerarna, vilket naturligtvis är helt fel – allt som rör bolaget ska ut till marknaden. Det här måste ha passerat gränsen för det acceptabla”, säger Håkan Persson, analytiker på Aragon.
Även Anders Ackebo, chef för övervakning på Stockholmsbörsen, menar att kunderna bara är en av de många grupper som Ericsson har att ta hänsyn till. ”Vi följer löpande allt som sker runt de noterade bolagen, men jag kan inte kommentera huruvida vi tänker granska det här eller inte. Helt klart är dock att ett noterat bolag har lika stora skyldigheter mot investerare som mot kunderna”, säger han.
Den allmänna åsikten på marknaden är att Ericsson ansett sig ha haft nog med problem sista året för att våga riskera att den positiva PR-effekt samarbetet hade på bolaget skulle vändas till ett bakslag.
”Det är nog ingen tillfällighet att de väntar tills nu, när intresset för 3G och trådlös kommunikation mattats och kursen redan är så hårt pressad. De räknade nog iskallt med att kursen inte kunde väntas reagera på det här beskedet nu, och de fick ju rätt”, säger en telekomanalytiker.
Att Microsoft inte fick igenom de krav man ställt på en hård koppling till de egna produkterna, framhålls idag som ett troligt skäl att man backade från ägarskap. Erfarenhetsmässigt är det dock mycket som talar för att inte heller Ericsson är helt okomplicerade att samarbeta med. Flera av de andra ”samriskprojekt” man hittills givit sig in i har även de slutat som smärre fiaskon.
Redan i juni kunde Ekonomi24 avslöja att satsningen på ”smarta hem” tillsammans med Electrolux var på upphällningen vilket bekräftades av Ericsson under förra veckan.
Även samarbetet med Hewlett-Packard, i form av det gemensamma utvecklingsbolaget EHPT, har brutits. Häromveckan meddelades att Ericsson köper ut HP:s 19 procent av bolaget till en hemlig köpesumma. Verksamheten ska, precis som i Microsoft-fallet, konsolideras i Ericsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.