Analytiker: Teslas och bitcoins värde är nu sammankopplade

Elon Musk och Teslas värde är nu länkade till bitcoin, säger Wedbush-analytikern Daniel Ives till CNBC.
Elon Musk och bitcoin
Elon Musk och en bitcoinautomat. Foto: Hannibal Hanschke/TT, AP Photo/Charles Krupa/TT

I början av februari meddelade Elon Musk att hans elbilstillverkare Tesla investerat 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan bitcoin och att planen är att Tesla i framtiden ska acceptera betalning med valutan. Beskedet fick kryptovalutan att stiga till nya rekordnivåer.

Wedbush-analytikern Daniel Ives menar att detta gör att bitcoins värde nu har blivit hopkopplat med Teslas.

”Musk är nu knuten till bitcoin-historien i Wall Streets ögon och även om Tesla gjorde en miljard i vinst under den första månaden då de ägde det digitala guldet, så kommer det med en adderad risk, vilket synts denna vecka”, säger han till CNBC.

Det han syftar på är att såväl Tesla som bitcoin har fallit under inledningen av veckan. Tesla stängde ner 8,55% under måndagen och bitcoin har fallit med 16% under det senaste dygnet. De fallande kurserna kommer efter att Musk tweetade att bitcoin ”ser ut att stå högt” och efter att amerikanska finansministern Janet Yellen bitcoin uttalat sig om att kryptovalutan är väldigt spekulativ, och att investerare borde vara försiktiga.

Att Musks uttalanden driver valutan är heller inget nytt. I förra månaden taggade han bitcoin i beskrivningen på sin Twitter-profil, vilket fick valutan att stiga med 20%.

Daniel Ives anser emellertid ändå att satsningen på bitcoin är rätt drag av Musk, även om det finns en risk för att det ska ta bort uppmärksamhet från elbilssatsningarna och trots att det adderar extra volatilitet. Wedbush är också positiva till Tesla och tror på en fortsatt uppsida i aktien.