Analytikerna: Räntan sänks på torsdag

En majoritet av analytikerna i de större enkäter som gjorts inför ECB:s penningpolitiska besked på torsdag räknar med att centralbanken sänker både styrräntan och in- och utlåningsräntorna.

Senast ECB ändrade styrräntan var den 7 november när en sänkning från 0,50 till 0,25 procent aviserades. Enligt Dow Jones Newswires enkät sätter ECB den nya styrräntan till 0,10 procent på torsdag.

I Bloombergs enkät räknar 44 av de 50 som svarade med att ECB sänker både styr- och inlåningsräntan. Av de 58 som svarade gällande bara styrräntan tror alla förutom två att ECB levererar en sänkning på torsdag. I Reuters enkät svarade 31 av 48 att de tror att ECB sänker både styr- och inlåningsräntan.

ECB-ledamoten Yves Mersch sade också nyligen att en sänkning av styrräntan samtidigt inlåningsräntan förblir oförändrad skulle vara en stor begränsning för interbank-marknaden. Därför ska en sänkning av styrräntan följas av en lika stor sänkning på andra håll för att behålla en likvärdig korridor, menade Mersch.

En bibehållen korridor med sänkningar av alla räntor skulle betyda att ECB:s inlåningsränta för första gången hamnar i negativt territorium: banker skulle alltså behöva betala för att parkera pengar hos ECB.

Vissa förväntningar av ytterligare åtgärder från ECB finns också i marknaden. Nordea anser det ”tydligt att ECB arbetar på något okonventionellt”.

”Då ECB snart börjar få slut på ammunition, åtminstone så länge de vägrar att dra igång storskaliga tillgångsköp, förväntar vi oss att centralbanken snarare lägger ihop flera åtgärder som levereras samtidigt. Tröskeln för storskaliga köp av tillgångar, kvantitativa lättnader, förblir sannolikt hög”, skriver Nordea.

Bland åtgärderna Nordea förväntar sig finns en sänkning med 10 punkter på alla ECB:s räntor och att den så kallade steriliseringen av obligationerna som köptes inom SMP-programmet upphör. Nya LTRO-lån är också en åtgärd som nämnts av Nordea och flera andra aktörer.

På tisdag rapporteras maj månads inflation i eurozonen. Om den tyska inflationen som kom in oväntat lågt på måndagen är en indikator kommer den återigen att sjunka vilket sätter press på ECB att agera.

ECB:s ordförande Mario Draghi sade i förra veckan att ECB räknar med att den svaga inflationen kommer att vara utdragen men att den gradvis återgår till två procent. ECB måste ändå vara uppmärksamma på risker som kan uppstå, menade Draghi.

”Vad vi behöver vara särskilt vaksamma mot för tillfället är risken för att en negativ spiral får fäste mellan låg inflation, fallande inflationsförväntningar och krediter, särskilt i problemtyngda länder”, sade han.

ECB:s räntebesked meddelas på torsdag klockan 13.45. Centralbankens ordförande Mario Draghi håller därefter en presskonferens klockan 14.30

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.